U fokusu

Najnovije izvješće Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo

U humanitarnoj krizi najugroženije su žene

U humanitarnoj krizi najugroženije su žene

Žene i adolescentice ne dobivaju uvijek humanitarnu pomoć za vrijeme elementarnih nepogoda i sukoba u svijetu, a često nemaju ni pristup osnovnim uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja, navedeno je u najnovijem izvješću Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA).

Među 100 milijuna ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć u svijetu, gotovo 26 milijuna su žene i mlade djevojke reproduktivne dobi. Njihov život često ovisi o prisutnosti babice ili službe za otkrivanje AIDS-a, navodi se u izvješću.

“Zdravlje i prava žena i adolescentica ne smije se olako shvaćati u okviru humanitarnih” operacija, ocijenio je direktor UNFPA-e Babatunde Osotimehin.

“Za trudnicu koja treba roditi ili djevojku koja je žrtva silovanja te su službe važne koliko i voda, hrana i sklonište”, kaže Osotimehin.

On je dodao da su posjedovanje sredstava za prevenciju trudnoće i zaštićenost od seksualnog nasilja, osnovna ljudska prava.

“Prava ne prestaju automatizmom, niti se žene prestaju porađati kada izbiju sukobi i katastrofe”, istaknuo je Osotimehin.

Poziv je uputio u vrijeme kada Europa prolazi najtežu migracijsku krizu od Drugog svjetskog rata, a broj izbjeglica u svijetu iznosi gotovo 60 milijuna ljudi, navodi UNFPA.

Osotimehin također dodaje da petinu od tog broja čine Sirijci/e.

UN-ov fond ističe da je u Sijera Leoneu bilo 123.000 trudnica u jeku epidemije ebole koja je poharala tu zemlju, a 126.000 žena bilo je trudno u travnju kada je težak potres pogodio Nepal.