U fokusu

tko zaista širi mržnju?

‘U ime obitelji’ kaznenom prijavom protiv aktivističkog portala Crol.hr

‘U ime obitelji’ kaznenom prijavom protiv aktivističkog portala Crol.hr

Inicijativa U ime obitelji, koja je prikupljala potpise za referendum da se u Ustav RH unese odredba kako je brak isključivo životna zajednica žene i muškarca,  podnijela je kaznenu prijavu protiv aktivističkog portala Crol.hr za ‘poticanje na nasilje i mržnju protiv podupiratelja U ime obitelji’.

Iz U ime obitelji naglašavaju kako je CroL.hr financiran od strane Ministarstva kulture, a tekstovi su jako slabo čitani te imaju jako malo komentara. Stoga, kako U ima obitelji smatra, odgovorene osobe portala morale su vidjeti komentare ispod tekstova i na Facebooku koji su navodno pozivali na mržnju i nasilje prema predstavnicima ove inicijative, ali ih svejedno nisu uklonili.

Što se komentiralo?

Od tridesetak komentara više njih je javno poticalo na mržnju i nasilje prema našim predstavnicima’, kažu iz inicijative te su ih naveli nekoliko:

‘Nadam se da ti bude jedno od četvero djece koje imas gej pa da vidim kak ces onda postupiti.’

‘Markićko, pred moje lice nećeš, nastaviš li tako, gorit ćeš u paklu, markićka je fašistkinja!’

‘Gumicom za brisanje izbrisati s lica zemlje, nju i slične zadrtnjake.’

U ime obitelji obratila se i ministrici kulture Andrei Zlatar Violić sa zahtjevom da preispita odluku stručnog povjerenstva da navedenom portalu, koji ‘pomaže poticanje na nasilje i mržnju prema građanima koji ne dijele stavove homoseksualnih aktivista, dodijeli iznos od 180.000 kn’, što je novac poreznih obveznika.

‘Neka U ime obitelji javno objave tko ih financira’

Nakon ovog pokušaja jačanja mišića inicijative, koja uistinu ima diskriminatorni karakter, oglasio se i portal Crol.hr.

“Ističemo kako Crol.hr redovno briše sve uvredljive komentare čitatelja, a to je bio slučaj i s komentarima na račun gospođe Željke Markić, zbog kojih je U ime obitelji podnijela kaznenu prijavu”, piše na stranicama Crol.hr-a.

“Neprimjereni komentari čitatelja izbrisani su prije podnošenja kaznene prijave te ovaj potez inicijative U ime obitelji možemo protumačiti samo kao namjeru da se uništi medij LGBT zajednice protiv čijih se ljudskih prava bori inicijativa U ime obitelji.

Budući da ta inicijativa traži da se Crol.hr-u ukinu sredstva Ministarstva kulture za neprofitne medije – ujedno i jedina novčana sredstva kojima crol.hr raspolaže nakon 15 godina volonterskog rada, pozivamo ih da i sami javno objave svoje izvore financiranja, budući da donacije traže i dobivaju na račun udruge Građani odlučuju“, naglasili su.

Za index.hr ovo situaciju komentirao je Marko Jurčić, jedan od koordinatora Udruženja Zagreb Pride i to riječima: “Ta je inicijativa obična prijevara građana koja manipulira potpisima. Budući da demokraciju ne mogu ubrzati sad rade ishitrene poteze i podižu neutemeljene tužbe. S druge strane U ime obitelji i zdravstveniodgoj.com imaju isti žiro račun što znači da su ista inicijativa. Dok U ime obitelji koriste neutralan rječnik, njihov drugi projekt – inicijativa zdravstveniodgoj.com je prepun govora mržnje i nasilja. To samo govori o duplim standardima”. 

Također, dodaje Jurčić, očigledan je ovo pokazatelj ‘da ih lovi panika zbog toga što im proces s referendumom ne teče kako su zamišljani pa sada panično tuže sve oko sebe’.