U fokusu

Diskriminacija na medicinskom fakultetu

U Japanu manipulirali rezultatima ispita kako bi manje žena upisalo medicinu

U Japanu manipulirali rezultatima ispita kako bi manje žena upisalo medicinu

Medicinsko sveučilište u Japanu sustavno diskriminira žene koje se žele upisati na studij medicine jer smatraju da one češće odustaju od studija nakon što osnuju obitelj. 

Prema natpisima ‘The Yomiuri Shimbun’ novina ‘Tokyo Medical University’ manipulirao je rezultatima prijemnih ispita žena od 2011. godine kako bi se zadržala mala razina ženskih studentica na studiju medicine. Do toga je došlo nakon što je 2010. godine 38% žena uspješno riješilo prijemni ispit.  

I drugi mediji navodili su iste optužbe, uz navode anonimnog izvora da se u nekim godinama manipuliralo s čak 10% ženskih prijava. Yoshiko Maeda, direktorica ‘Japan Medical Women’s’ organizacije kazala je da je nevjerojatno da su žene bile zakinute za pravo da se školuju kako bi se bavile medicinskim profesijama. 

“Umjesto da su zabrinuti da će žene dati otkaz, trebali bi se više potruditi kreirati okolinu u kojoj žene mogu nastaviti raditi. Također, trebamo radnu reformu, ne samo kako bismo prevenirali smrti zbog prevelike količine rada i stresa, već kako bismo kreirali radno okruženje u kojem svatko može dati najbolje od sebe, neovisno o rodu i spolu”, kazala je Maeda. 

U Japanu mnoge žene nakon što diplomiraju nailaze na diskriminaciju prilikom zapošljavanja te u iznosu plaće. Dugi radni sati i nedostatak potpore u podizanju djece često rezultiraju time da žene odustaju od svojih karijera. S obzirom na starenje populacije i mali stupanj nataliteta, na mnogim radnim mjestima, tako i bolnicama, nedostaje osoblja. Ove je godine Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi naložilo medicinskim institucijama da dopuste fleksibilnije radne uvjete i podrže doktorice da se vrate na svoja radna mjesta nakon porodiljnog dopusta te da im se omogući balans između posla i obitelji. 

Iako žene čine 40% radne snage u Japanu, postotak žena koje su položile nacionalni medicinski ispit ostao je već 20 godina na oko 30%. Spor progres na tom području uzrokovao je glasine o mogućnoj opstrukciji žena prilikom upisa fakulteta. 

Ministar obrazovanja, Yoshimasa Hayashi, rekao je: “prijemni ispiti koji diskriminiraju žene su apsolutno neprihvatljivi.” Uz to, dodao je da će ministarstvo reagirati po završetku istrage. 

Do značajnog napretka žena došlo je 2010. godine kada je uspješno prijamni ispit riješilo 38% žena, u odnosu na 24% godinu dana ranije. Ove je godine, prema statistikama fakulteta, uspješno ispit riješilo svega 18% žena. Postotak žena koje su se ove godine prijavile i koje su primljene na fakultet iznosi 2.9%, dok je postotak muških aplikacija koje su primljene 8,8%.