U fokusu

novosti u školskim klupama

U kurikulum zdravstvenog odgoja uključene publikacije feminističkih i LGBT udruga

U kurikulum zdravstvenog odgoja uključene publikacije feminističkih i LGBT udruga

Mjesec dana nakon što se već izvodi na nastavi u školama, objavljen je kurikulum zdravstvenog odgoja.

Pod modulom o spolnoj/rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju, uključene su i publikacije koje je objavio Queer Zagreb. U sklopu edukacijskih projekata udruge, Amir Hodžić i Nataša Bijelić iz CESI proveli su istraživanje o mišljenjima i stavovima prema homoseksualnosti u srednjim školama u Zagrebu, a na osnovu rezultata istraživanja stvorili su i edukacijski program protiv homofobije i nasilja u školama. Izvještaj o istraživanju i edukacijski modul su dvije od publikacija koje se navode pod literaturom za zdravstveni odgoj.

Od istih autora je uključen i priručnik o identitetima, seksualnosti i procesu socijalizacije koje je objavila udruga CESI 2003. godine. Uključene su i druge publikacije udruga: poput naslova ‘Seksualno nasilje u školama‘ u izdanju Ženske sobe te publikacija udruge B.a.b.e.

Zanimljivo je da kurikulum uključuje program kojemu je prošle godine Agencija je za odgoj i obrazovanje odbila provođenje! Edukacijski program Zajedno protiv homofobije i nasilja u školama udruga Domino (Queer Zagreb) pokušava uvesti u hrvatske učionice kao nastavak edukacije na smanjenju predrasuda i stereotipa među mladima. S obzirom da su neka prijašnja istraživanja pokazala izrazito negativan stav hrvatskih srednjoškolaca spram LGBTIQ populacije i njihovih prava, potrebu za ovakvim programom ne treba pretjerano opravdavati. Agencija međutim, ne misli tako, te se o svemu očitovala u podugačkom dopisu.

Kada je Queer.hr početkom rujna kontaktirao ministarstvo s pitanjem kako će se osigurati kvalitetno provođenje programa, odgovor je stigao upravo iz Agencije. I to s očekivanim sadržajem. Naime, na iznesenu dvojbu oko stručnosti postojećeg edukacijskog kadra u školama jer u svojem obrazovanju nisu imali edukaciju o tek nastalom kurikulumu, te upit razmatra li se uključiti stručnjake iz udruga koje već godinama provode istraživanja i aktivnosti o tim temama, Agencija je ustrajala u tomu da će ‘sadržaje i teme koje se odnose na toleranciju spram seksualnim manjinama učenicima  prvenstveno predavati stručni suradnici u školama (psiholozi i pedagozi) koji su kroz svoje inicijalno obrazovanje, a i kasnije kroz stručna usavršavanja, stekli kompetencije i potrebna znanja da mogu podučavati o tim temama. Ukoliko se za to pokaže potreba Agencija za odgoj i obrazovanje provest će dodatnu edukaciju odgojno-obrazovnih radnika o navedenim temama’.

U jučer objavljenoj odluci o uvođenju i provođenju programa, koja se uz kurikulum može pročitati na stranicama ministarstva, stoji da će edukaciju nastavnog kadra provoditi Agencija, koja nam je prije manje od mjesec dana rekla da smatra da je kadar već dovoljno stručan! Nadzor će pak provoditi škole samovrednovanjem i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U prilogu članka je i od ministarstva nam najavljeni program koji se tiče LGBT populacije, međutim na osnovu objavljenog kurikuluma se može vidjeti da je iz njega nažalost izbačena stavka upoznavanja s korijenima homonegativnosti koja je predstavljala lijepu inicijativu korištenja tog izraza namjesto ne toliko prikladne uvriježene homofobije.