U fokusu

Pad kupovne moći, veliki porezi i prirezi

U opasnim uvjetima u Jordanu radi gotovo 76.000 djece

U opasnim uvjetima u Jordanu radi gotovo 76.000 djece

AFP/Hina

U Jordanu, prema istraživanju Centra za strateške studije, radi gotovo 76 tisuća djece, od kojih je 14,6 posto sirijskih izbjeglica.

2007. godine radilo je 33 tisuće djece, čime se broj djece koja rade i više nego udvostručio u posljednjih 10 godina. Više od polovice djece u dobi je između 5 i 17 godina te rade u opasnim uvjetima. Uglavnom rade u trgovini na veliko i malo, poljoprivredi i ribarstvu, a 88 posto radne snage čine dječaci. Silovit porast se pripisuje snažnom padu kupovne moću u Jordanu te uvjetima u kojima obiteljima preostaje jedino zapošljavanje djece kako bi mogli plaćati visoke poreze i prireze te preživljavati. 

Čak 15 posto populacije u Jordanu živi ispod praga siromaštva, prema službenim podacima, dok se neslužbeno radi o čak 35 posto.  Gospodarstvo je jako pogođeno sukobima u susjednim zemljama Iraku i Siriji. Također, prema riječima kralja Abdulaha II. prihvat stotina tisuća izbjeglica veliki je teret za kraljevstvo. Prije nekoliko dana kralj je objavio da je zemlja dosegla svoje limite kada se radi o prihvatu izbjeglica.

Istraživanje Centra za strateške studije sveučilišta u Jordanu nastalo je u suradnji s Ministarstvom rada i Statističkim uredom, a provedeno je na uzorku od 20 tisuća obitelji. 

.