U fokusu

deseti po redu

U Parizu novi veliki prosvjed protiv reforma zakona o radu uz jako policijsko osiguranje

U Parizu novi veliki prosvjed protiv reforma zakona o radu uz jako policijsko osiguranje

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Tisuće prosvjednika i prosvjednica u četvrtak su demonstrirale u Parizu uz jako policijsko osiguranje, zahtijevajući od predsjednika Francoisa Hollandea da odbaci planove o reformama tržišta rada, zbog kojih su raniji prosvjedi završavali ozbiljnim nasiljem. 

Više od 2000 pripadnika snaga reda razmješteno je oko Trga Bastille kako bi prosvjed i prosvjednici/e bili pod kontrolom. Po njihovim informacijama uhićeno je 85 ljudi. 

Socijalistička vlada isprva je zabranila održavanje prosvjednog marša zbog sigurnosnih razloga, no suočivši se s kritikama u vlastitim redovima, popustila je i dopustila ga. 

Predsjednik Hollande kazao je da njegova vlada ne kani popustiti te da će ići do kraja u reformiranju radnog zakonodavstva unatoč višemjesečnim prosvjedima sindikata protiv niza vrlo nepopularnih reformi koje je premijer Manuel Valls uspio progurati u parlamentu u svibnju. 

{slika}

Valls je upozorio da se ponovno nasilje neće tolerirati nakon zadnjih velikih demonstracija održanih 15. lipnja kada je ozlijeđeno 40 ljudi, a deseci su uhićeni poslije sukoba maskiranih prosvjednika i policije. 

Sindikati su uz studentske organizacije štrajkali još početkom mjeseca protiv najavljenog plana reformi kojim je predviđena izmjena tridesetpetosatnog radnog vremena i ukidanje drugih važnih radničkih prava. Oni tvrde da će takve reforme samo pogoršati položaj radnika i radnica u Francuskoj.

Današnji štrajk deseti je po redu u valu prosvjeda protiv spornih vladinih reforma zakona o radu. Reformama francuska vlada želi, kako tvrde, postići fleksibilnije tržište rada i smanjiti stopu nezaposlenosti, no kritičari/ke (opravdano) smatraju da one idu previše na ruku poslodavcima.