U fokusu

Nakon Nice i prosvjeda u Parizu

U sjeni sukoba i nereda, Francuska usvaja kontroverzni zakon o radu

U sjeni sukoba i nereda, Francuska usvaja kontroverzni zakon o radu

Hina

U sjeni sukoba zbog smrti mladića koji je bio u policijskom pritvoru i napada u Nici, u Francuskoj traje usvajanje novog kontroverznog zakona o radu. Zakon je prošao u donjem domu parlamenta tako da je Vlada iskoristila posebnu mjeru da se zakon usvoji bez glasanja u parlamentu. Premijer Manuel Valls tvrdi da je zakon koji olakšava otpuštanja, fleksibilizaciju radnih sati, slabljenje sindikata i sl. nužan da bi se otvorila nova radna mjesta i smanjila nezaposlenost. Mjeru je, tvrdi, koristio jer se stranke u parlamentu nisu mogle dogovoriti oko zakona.

Kontroverzni zakon pratili su masovni protesti u Francuskoj zadnjih mjeseci, a hoće li biti novih još se ne zna. Zakonu bi se stranke mogle suprotstaviti unutar 24 sata, no ne očekuje se da će to učiniti. Stoga, očekuje se da će danas zakon službeno proći u parlamentu. 

Sve to odvija se u sjeni nereda sjeverno o Pariza nakon smrti mladića u policijskom pritvoru. Bijesna masa u noći sa srijede na četvrtak bacala je na policiju molotovljeve koktele, zapaljeno je 15ak automobila i nekoliko kanti za smeće. 

“Privedeno je osam osoba. Neki zbog bacanja zapaljivih predmeta na snage reda, ostali zbog pokušaja spaljivanja javne zgrade, gradske vijećnice Beaumont-sur-Oisea”, rekao je dužnosnik prefekture Jean-Simon Merandat.

Sukobi su izbili nakon smrti mladića kojeg su policajci priveli u utorak popodne pod sumnjom u iznudu novca. Policija tvrdi da je mladić umro zbog problema sa srcem na putu u policijsku stanicu, no točan uzrok smrti se još uvijek istražuje. 

Uz to, u Francuskoj se još žaluje zbog napada u Nici u kojem su poginule 84 osobe.