U fokusu

Deveta povorka prošla je bez ijednog incidenta

U Splitu održana najveća Povorka ponosa dosad!

U Splitu održana najveća Povorka ponosa dosad!

V.S.

Deveta Povorka ponosa u Splitu bila je ujedno i najposjećenija dosad! Uz to, prošla je bez ijednog incidenta, usprkos tomu što je prije povorke na nadvožnjaku u Ulici Domovinskog rata izvješen transparent mržnje ‘Only dead gay is OK’.

Više stotina građana i građanki Splita sudjelovalo je u povorci, a prolaznici i prolaznice su ovog puta umjesto uvreda, sudionike/ice povorke pozdravljali.  

“Ne mogu vjerovati koliko vas je danas ovdje došlo! Hvala vam svima! Vi ste izišli za one koji se još boje, koji su ostali kući zbog straha; vi njima dolaskom na Pride pokazujete da u tome nema ništa loše i da i oni moraju doći!”, poručila je okupljenima jedna od organizatorica Mirta Barić koja je dodala da je ovo i prva Povorka na koju su joj došli roditelji.

{slika}

Povorka se kretala od Đardina, Ulicom kralja Tomislava i Marmontovom do Pjace, i onda opet do Đardina. Vidjeli su se transparenti kao što je ‘Gej je okej’, ‘Love is love’, ‘Šta tebe dira koga ja diram’, ‘Ponosno dijete’, ‘Ljubi bližnjeg svoga’ i sl. Povorci su se odazvala brojna poznata lica među kojima su Zoran Erceg, Ante Tomić i Leon Lučev. Na Povorci je sudjelovala i kartonska figura gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Uz to, ovo je prva godina na kojoj se nije vijorila zastava duginih boja jer je Grad Split donio odluku da se na Pjaci ne smiju vijoriti druge zastave osim zastava Grada Splita i Republike Hrvatske.