U fokusu

Od nedjelje na slobodi bez mjera opreza

U Zadru održan prosvjed povodom puštanja Daruvarca na slobodu

U Zadru održan prosvjed povodom puštanja Daruvarca na slobodu

Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike Facebook

Nakon što je u petak odlučeno da će Darko Kovačević – Daruvarac pravomoćnu presudu za brutalno premlaćivanje (pokušaj ubojstva) 18-godišnje Lorene Gurlice čekati na slobodi, održan je mirni prosvjed građana i građanki Zadra, u subotu, u poslijepodnevnim satima.

Naime, ne samo da će Daruvarac presudu čekati na slobodi, već su mu ukinute i sve mjere opreza. To znači da mu se vraćaju putne isprave, da će moći priči žrtvi, da mu ističe mjera obveznog javljanja policiji i sl.

Prosvjed je organizirala Građanska inicijativa, a nekolicina okupljenih, svega 50ak osoba, je u mirnoj šetnji ‘protiv pravosuđa koje štiti nasilnike‘ prošla Narodnim trgom te Kalelargom do zgrade Županijskog i Općinskog suda. 

“Žalosno je da moramo treći put izlaziti na ulice jer institucije nisu obavile ono što su obećale. Državo, je li ovo jedini način da se zakon promijeni? Treba li netko biti ubijen da bi se zakon promijenio? Hoće li netko odgovarati ako Darko priđe obitelji kao što je prijetio? Ili ako pobjegne iz države, što mu je omogućilo Državno odvjetništvo ukidanjem mjera opreza. Hoćeš li se probuditi, državo, i zaštititi žene,” pitala je jedna od organizatorica Mirjana Jurjević Adžić, prenosi nacional

 “Ne postoje žene koje traže batine, koje žele biti silovane. Onog trena kad netko digne ruku na ženu ili dijete, prestaje biti čovjek”, dodala je Adžić.

Na prosvjedu se nije pojavio nitko od obitelji Gurlica zbog psihičkog stanja u kojem se nalaze. Nažalost, na samom prosvjedu je bilo više pripadnika interventne policije i novinara, nego li prosvjednika. 

“Žao mi je što se ovako malo ljudi odazvalo jer treba izaći na ulice i glasno i jasno reći da smo nezadovoljni/e”, kazala je Adžić i pročitala poruku inicijative u kojoj pozivaju vladajuće da promjene zakone kako se ovakve stvari više ne bi događale. 

Na samom kraju prosvjednog okupljanja pročitana su anonimna svjedočanstva žena koje su doživjele nasilje. 

Cijelu situaciju, u petak je komentirao i premijer Andrej Plenković: “Ne znam na temelju čega su odbili mjere, to mi je moram priznati kao i većini hrvatskih građana teško razumjeti, jako jako teško razumjeti.”