U fokusu

od 13. do 27. svibnja

Udar na prava žena i LGBT prava: Prikupljanje potpisa za referendum protiv Istanbulske

Udar na prava žena i LGBT prava: Prikupljanje potpisa za referendum protiv Istanbulske

Istina o Istanbulskoj/Facebook

Inicijativa Istina o Istanbulskoj objavila je danas kako kreće u prikupljanje potpisa za referendum protiv Istanbulske konvencije. Potpise će prikupljati od 13. do 27. svibnja, a pitanje će glasiti: “Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?”.

Iako je referendumsko izjašnjavanje o međunarodnim instrumentima potencijalno neustavno, iz Inicijative objašnjavaju kako je to u skladu s člankom 80. same konvencije prema kojem svaka država koja je ratificirala Konvenciju, istu može i otkazati u bilo kojem trenutku.

Da nas čeka još jedan teški napad na prava žena, tjedni homofobije i transfobije, potvrdili su i svojim objašnjenjem: “Pa neka na referendumu hrvatski narod pokaže želi li Hrvatsku kao suverenu zemlju koja je sama u stanju donositi zakone i provoditi ih, koja će isticati vrijednost braka i obitelji i poticati rađanje i zdrav razvoj djece i mladih, ili ćemo relativizirati te vrijednosti i ići u smjeru genderizma i transrodnosti, zbunjivati djecu i mlade, uvesti roditelja 1 i 2 umjesto mame i tate, te biti nečija igračka i ideološka kolonija zbog parcijalnih interesa određenih moćnika”.

Podsjetimo, zadnji put kad su ove skupine bučile o demokraciji i obiteljskim vrijednostima, dobile smo homofobnu definiciju braka u Ustavu. Sad nas najprije čeka početak rasprave o Konvenciji u Saboru, zatim prosvjed protiv Istanbulske konvencije u četvrtak u Splitu, kojem su podršku odlučili dati taksisti i autoprijevoznik Clissa, a u međuvremenu ćemo se naslušati izjava poput one današnje zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske komore Želimira Puljića, koji je Konvenciju komentirao rekavši kako su vjernici u velikoj nevolji jer ih “šaptači zmijama” žele zavesti na krivi put. U maju, dakle, slijedi prikupljanje potpisa za otkazivanje Istanbulske konvencije, tj. jasan udar na prava žena i na LGBT prava, a ne zaboravimo i tzv. Hod za život, koji ni ove godine sigurno neće izostati.