U fokusu

pripreme za akciju One Billion Rising

Udruga Brod u borbi protiv nasilja nad ženama

Udruga Brod u borbi protiv nasilja nad ženama

Udruga Brod – grupa za ženska ljudska prava već se priprema za akciju One Billion Rising kojega će ove godine po drugi puta organizirati u Slavonskom Brodu.

“Prošle se godine na ovom događanju okupilo svega 130 sudionika/ca. Očekivali smo veći odaziv čemu se nadamo ove godine. Prošle se godine održavao na brodskom korzu, a ove godine to događanje planiramo premjestiti na lokaciju između tri srednje škole čime želimo utjecati i na mlađu populaciju koja je prilično neosvještena o adolescentskom nasilju. Zbog tehničkih razloga prošle godine nismo uspjeli organizirati autentičan ples, no ove će godine biti drugačije, sigurna sam da ćemo uspjeti svi uskladiti jedinstvene plesne korake i pridružiti se svim organizacijama u svijetu koje također 14. veljače organiziraju One Billion Rising u svojim gradovima”, kaže Anamarija Matanović, programska koordinatorica udruge.

U studenom se ova udruga priključila i kampanji naziva Potpisujem koja je posvećena ratifikaciji i primjeni konvencije Savjeta Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji koja je započela na Međunardoni dan borbe protiv nasilja. Ovaj regionalni projekt se provodi osim u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Austriji, piše Maja Celing Celić za Civilno društvo.

“Projekt se i dalje provodi potpisivanjem, a započeli smo ju uključivanjem lokalnih političarki koje nastavljaju djelovati odrđenim aktivnostima osvještavanja o ovome problemu. Imali smo velike plakate s porukama kojima smo oblijepili grad, dijelili smo pamflete kako bi što više građana bilo upoznato s ovim problemom te potpisali zahtjev za ratifikacijom i primjenom konvencije. Taj je dokument jako važan jer obuhvaća sve tipove nasilja i iznad je zakona, a po njemu se mogu voditi sudski procesi”, pojašnjava Matanić sasvim nov mehanizam u zaštiti žrtve prema nasilniku.

Naime, ovim se dokumentom traži da nadležni organi obave procjenu rizika od smrtnog ishoda, teškog ozlijeđivanja i ponavljanja nasilja. Ako postoji neposredna opasnost, moraju se poduzeti hitne mjere zaštite i bez prisustva druge strane i to tako da nasilnik odmah napusti mjesto stanovanja žrtve. Važno je i to što određena kaznena djela ne smiju ovisiti od prijave ili žalbe žrtve, a zabranjuje se i alternativno rješavanje spora kao što je pomirenje.

“Mnogi politički i političarke korektno podržavaju ovu kampanju i načelno su protiv bilo kojeg oblika nasilja, no činjenica je da jako mali broj zaista prijavljuje nasilje i aktivno se bori protiv njega smatrajući kako je to privatan problem obitelji u kojoj se događa. No, ova je kampanja dobra i po tome što želimo povećati vidljivost prisutnosti ovoga problema i osvjestiti što veći broj ljudi za koje želimo da se više ohrabre i otvore. Mi smo u globalu vrlo nasilno društvo, od nasilja prema životinjama, djeci, starijima i svim slabijim skupinama”, naglašava Matanić.

Projektom Podrška socijalnom uključivanju na tržište rada/integracija udruga Brod uz financijsku pomoć Nizozemske ambasade provodi edukacije žena, a do sada su održane tri edukacije koju pohađa oko 20 polaznica.

“Održali smo radionice komunikacijskih vještina, rada na računalu, pisanja životopisa te predstavljanja poslodavcu. U radionice su uključene dugotrajno nezaposlene žene koje su uglavnom kod kuće i s vrlo lošim samopouzdanjem. Prvi naš cilj bio je izvući ih iz kuća, podići samopouzdanje i pomoći im da se zaposle. Žene se rado odazivaju, a sudjeluju i pripadnice romske manjine koje su u još gorem položaju. Surađujemo sa Zavodom za zapošljavanje, a jedna od polaznica je već bila na razgovoru za posao kojega će vrlo vjerojatno i dobiti. Projekt će trajati do petog mjeseca ove godine nakon čega će žene dobiti priznanje da su prošle ovu neformalnu edukaciju”, pojašnjava Matanić čija udruga također osigurava i pravno savjetovanje koje je u prošloj godini prošlo čak 750 žena.

“Mi smo jedina organizacija koja u ovom dijelu Hrvatske ima besplatno pravno savjetovalište koje je ženama na raspolaganju svaki radni dan od 10 do 16 sati, a osim naše i susjednih županija obraćaju nam se i žene iz Osijeka i Vukovara. Naš stalan projekt je i Sklonište za žene i njihovu djecu u kojem imamo prostor za 21 osobu, a bili smo i partneri Ženske sobe u projektu umrežavanja i jačanja nevladinih organizacija koju je financirala Nacionalna  zaklada za razvoj civilnog društva. Ovaj je vrijedan projekt poticao edukaciju i jačanje nevladinog sektora koji se bori protiv nasilja nad ženama”, zaključila je Matanić.