U fokusu

Ukida se zabrana o okupljanju na Markovom trgu

Ustavni sud napokon je odlučio ukinuti osporavanu odredbu Zakona o javnom okupljanju kojom se zabranjuje prostor oko zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda. No, zabrana ostaje još barem godinu dana. Pantovčak je, pak oslobođen zabrane i tamo će se odmah moći prosvjedovati. Ova tema na red je došla nakon šest godina, naime toliko je vremena prošlo od kada ju je u zakon ugradio bivši premijer Ivo Sanader.

Ukida se zabrana o okupljanju na Markovom trgu

Ustavni sud napokon je odlučio ukinuti osporavanu odredbu Zakona o javnom okupljanju kojom se zabranjuje prostor oko zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda. No, zabrana ostaje još barem godinu dana. Pantovčak je, pak oslobođen zabrane i tamo će se odmah moći prosvjedovati.

Ova tema na red je došla nakon šest godina, naime toliko je vremena prošlo od kada ju je u zakon ugradio bivši premijer Ivo Sanader.

Ocjenu ustavnosti zatražili su Nezavisni hrvatski sindikati i upravo je po njihovom traženju u srijedu Ustavni sud konačno odlučio ukinuti odredbu kojom se zabranjuje okupljanja i prosvjedovanja na Markovom trgu, odnosno u krugu od 100 metara od sjedišta najviših državnih tijela među kojima su Vlada, Sabor i Ustavni sud. No, ima i ali. Primjena odluke odgađa se na godinu dana. Toliko je Ustavni sud Vladi dao vremena da spornu odredbu izmijeni na način da ona ne bude u neskladu sa Ustavom i diskriminatorna.

Ta zabrana okupljanja, kažu u Ustavnom sudu, ima legitiman cilj zato što je Markov trg prostor u visokom stupnju neprikladan za javna okupljanja, ali isto tako napominju da, unatoč tome zabrana na tim mjestima nije nužna u demokratskom društvu, jer ne postoji prijeka društvena potreba za nju. Tim više što na tom prostoru nije zabranjeno organizirati javne priredbe koje pretpostavljaju poduzimanje posebnih sigurnosnih mjera (kao što je bio doček Georga W. Busha).

“Stoga se zabranom samo onih javnih okupljanja kojima je svrha samo izražavanje političkih, socijalnih i nacionalnih uvjerenja i ciljeva, ta uvjerenja i ciljevi, bez objektivnog i razumnog opravdanja stavljaju na razinu diskriminatornih osnova što je suprotno članku 3. i 14. Ustava”, stoji, među ostalim, u obrazloženju odluke.

Zabrana okupljanja na Pantovčaku više ne postoji. Riječ je o već ograđenom i zaštićenom prostoru pa ta zabrana nema smisla te krši odredbu o slobodi javnog okupljanja. Isto se odnosi i na zabranu okupljanja oko mjesta gdje privremeno zasjedaju Vlada, Sabor ili Ustavni sud.

Reguliranje okupljanja na Markovom trgu tako će ostati u zadatak idućoj Vladi te će ona morati odlučiti hoće li i dalje ostati ograničeno okupljanje, ali će obzirom na danas iznesene stavove sudaca morati dobro razmisliti na koji način to napraviti, a da ne krši Ustav.

Podsjetimo, Sanaderova odredba godinama je štitila političare od građana koje su svoje nezadovoljstvo htjeli iskazati na Markovom trgu. Ogorčenje građana, ali i masovni bunt, iskazani su i početkom godine kada su svakodnevno tisuće prosvjednika zaustavljale policijske barikade pred Kamenitim vratima.

Neki prosvjednici iz Radićeve završili su iza rešetaka, što je, s obzirom da je bilo dana kada je bilo nasilja, opravdano, no, jesu li tamo trebali završiti oni koji su sudjelovali na mirnim prosvjednima u Varšavskoj i jesu li kršena njihova ustavna prava?

Osim što je razmatrao Zakon o javnom okupljanju, suci Ustavnog suda razmatrat će i prijedloge za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o reviziji i Zakona o zaštiti od požara s prijedlogom za odgodu.