U fokusu

Platforma 112:

Ukidanje ‘Montiranog procesa’ je politički pritisak na javni servis

Ukidanje ‘Montiranog procesa’ je politički pritisak na javni servis

HINA

Nakon što je HRT s malih ekrana skinuo satiričnu emisiju “Montirani proces”, udruge okupljene u Platformu 112 ocijenile su kako je riječ o političkom pritisku na javni servis, jer je ta emisija ukinuta zbog navodne neprimjerenosti i uvredljivosti, ali bez argumentacije i navođenja spornih scena, kao i objašnjenja njihove neprihvatljivosti.

Platforma je otvorenim pismom zatražila od Programskog vijeća HRT-a i Vijeća za elektoničke medije da iskažu stručno mišljenje o odustajanju od emitiranja emisije i otkazivanju ostatka tog serijala, dok od saborskih zastupnika i nadležnih saborskih odbora traže da stanu u zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te osude i onemoguće cenzuru na javnom medijskom servisu.

“Ukidanje ‘Montiranog procesa’ primjer je nedopustivog političkog pritiska na javni servis kojem se treba hitno oduprijeti”, navela je Platforma, ocjenjujući da je ta odluka, koja dovodi u pitanje slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u, problematična zbog nejasnih temelja optužbe o širenju netrpeljivosti, kao i zbog nejasnih ovlasti tijela koje je donijelo odluku.

HRT je odlučio na programskom kolegiju da se od nedjelje, 20. ožujka, više neće emitirati “Montirani proces” niti će se nastaviti snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom, tvrdeći da se u dijelu scenarija spominje sadržaj neprimjeren emitiranju na HRT i da je tema satirične emisije zloupotrebljena za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

Udruge navode da je nešto preciznije pojašnjenje porijekla odluke dao v. d. ravnatelja Programa HRT-a Jozo Barišić koji je 20. ožujka u intervjuu Jutarnjem listu rekao da je urednica odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč nosio naslov “Židovi će sravniti cijeli svijet”.

No, tu je izjavu, navodi Platforma, demantirao sudionik spornog skeča Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, koji je T-portalu 22. ožujka rekao: “To je lov na vještice i nema veze s antisemitizmom. Zna se što je skeč. Prvo pitanje koje mi je bilo postavljeno bilo je upravo u vezi antisemitizma. Kako netko uopće može pomisliti da bih ja sudjelovao u tom intervjuu da je pitanje bilo antisemitsko? Vidio sam cijelu epizodu i sve je bilo u redu”, navodi Platforma Krausve riječi.

Ocjenjuje pritom kako se u nedostatku vlastite argumentacije zaključak HRT-a da je satira zloupotrebljena radi raspirivanja vjerske i nacionalne netolerancije svodi na isprazno etiketiranje i manipuliranje političkom satirom, a time i relativizaciju opasnosti od političke zbilje u kojoj tu vrstu netrpeljivosti šire neke od vodećih političkih figura.

Udruge okupljene u Platformi 112 smatraju također da HRT, bez jasnog objašnjenja što je problematično u konceptu emisije, uvodi arbitrarnost u procese donošenja odluka čime dovodi u pitanje vjerodostojnost HRT-a kao informativnog medija.

K tome, odluku o neemitiranju te emisije donio je programski kolegij, odnosno programsko vodstvo čije osnivanje, način rada te ovlasti nisu predviđene Zakonom o HRT-u, Ugovorom između HRT-a i Vlade, Statutom HRT-a ni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu HRT-a, navodi se u pismu.

Uz petnaestak udruga okupljenih u Platformu 112,  tim zahtjevima pridružilo se nekoliko nevladinih udruga, među kojima i Hrvatsko novinarsko društvo.