U fokusu

Dvodnevni trening u Topuskom

Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama

Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama

U Top termama Topusko 14. i 15. studenog održan je dvodnevni trening pod nazivom ‘Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama – uspostavljanje međusektorske suradnje’.

Trening je sastavni dio projekta Ženske sobe ‘Sigurno mjesto’ koje financijski podržavaju Europska unija i Ured za udruge Vlade RH. Projekt se odvija u suradnji s tri partnerske organizacije: Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin (Pakrac), Centar za žene Adela (Sisak) i S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitica).

Cilj ovog treninga je unapređenje znanja i suradnje u svrhu što kvalitetnijeg pružanja pomoći i podrške ženama žrtvama nasilja te upoznavanje s izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RH koji je stupio na snagu 01. siječnja 2013. godine, s naglaskom na problematiku nasilja nad ženama.

Trenerice su bile Maja Mamula i Paula Zore iz Ženske sobe, a gošće predavačice Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda i Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za organiziranje i pružanje podrške žrtvama i svjedocima pri županijskom sudu u Zagrebu.

Maja Mamula naglasila je da postoje određeni pomaci u suzbijanju nasilja nad ženama, od početnih SOS telefona, preko savjetovališta do skloništa za žene i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pravobraniteljice za djecu. No, problem je što još uvijek nema sistematskog prikupljanja podataka (što je prijavljeno, što je procesuirano, a što sankcionirano), kao i velik broj neprijavljenih slučajeva, uglavnom zbog straha.

Branka Žigante Živković upoznala je prisutne s definicijom nasilja, izmjenama Kaznenog zakona, te pravima žrtava nasilja i djece.

Ana Jergović Kuzmanović govorila je o ulozi Odjela podrške svjedocima i žrtvama koji za sada postoje u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku, Sisku, Rijeci, Splitu i Zadru. Odjeli su uspostavljeni kako bi bili podrška svjedocima i žrtvama prije, tijekom i nakon davanja iskaza, a najvažnije je da osoba stekne povjerenje, te da se smanji nelagoda i stres.

Završni dio treninga provela je Paula Zore kroz radionicu u kojoj su sudionici/e trebali objasniti kako vide prednosti i nedostatke svih institucija i udruga civilnog društva s područja Sisačko-moslavačke županije koje se bave ovom problematikom. Zaključci i preporuke radionice bit će objedinjeni s ostalim provedenim radionicama te kao takvi poslani Ministarstvu socijalne politike i mladih.