U fokusu

akcije ispred knjižnice ffzg-a

Umorna sam – godišnjica smrti Madine Hosseini

Umorna sam – godišnjica smrti Madine Hosseini

Facebook/Studenti za izbjeglice

Današnje jutro razlikovalo se od uobičajnog za sve posjetitelje/ice druge najveće knjižnice u Hrvatskoj. Naime, studentska inicijativa Studenti za izbjeglice je u ranojutarnjim satima izvela aktivističku intervenciju u prostoru Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u spomen Madine Hosseini – šestogodišnje djevojčice čiji je život tragično završio 21. studenog 2017. Riječi “Umorna sam” dočekale su 400 radnih mjesta, a nisu mogle proći neopaženo jer se dalo do znanja da su to mogle biti Madinine posljednje riječi.

Kao što su članovi inicijative poručili u tekstu s druge strane papira, smrt je bila tragična “jer su Madina i njezina obitelj u Republiku Hrvatsku ušli s nadom za bolji život, jer je Madinina smrt posljedica nezakonitog i nehumanog postupanja hrvatske granične policije i jer za smrt šestogodišnje djevojčice nitko nije odgovarao kako su potencijalno inkriminirajuće snimke termovizijske kamere spornog incidenta misteriozno nestale.

Koordinatorica inicijative poručila je: “Nedavno je izašla nepravomoćna osuda volonteru udruge Are You Syrious, a MUP teško uvjerljivim razlozima pokušava udaljiti i Centar za mirovne studije od prihvatilišta Porin. Nadamo se ovim potezom proširiti svijest o tome da Trumpova Amerika nije jedino mjesto na svijetu gdje se krše ljudska prava migranata/kinja i izbjeglica.

Sljedeći utorak i srijedu, 27. i 28. studenog, u konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Studenti za izbjeglice i Klub studenata sociologije Diskrepancija organiziraju međunarodni simpozij “Krimigracija – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti”. Simpozij je oba dana otvoren za javnost i događajem želimo potaknuti stvaranje konstruktivnog dijaloga o migracijama, stoga se nadamo vidjeti što veći broj posjetitelja/ica.”