U fokusu

Stop FGM-u

UN istražuje porast genitalnog sakaćenja u Ugandi

UN istražuje porast genitalnog sakaćenja u Ugandi

Ujedinjeni narodi priopćili su u petak da su u istočnu Ugandu poslali tim za utvrđivanje činjenica kako bi istražili “porast” broja žena i djevojčica koje su pretrpjele genitalno sakaćenje (FGM).

Ispitivanje Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA) nastupilo je nakon što su ugandski mediji izvijestili da su naoružane skupine silom provodile genitalno sakaćenje žena u četvrti Kween u blizini istočne granice s Kenijom.

Izvještaji su izazvali uzbunu diljem istočne Afrike, koja ima strogi zakon protiv genitalnog sakaćenja koji je pomogao smanjiti broj slučajeva u posljednjih nekoliko godina. “Poslali smo misiju za utvrđivanje činjenica u Kween, koja će nam, nadamo se, pružiti više informacija o ovom neočekivanom porastu genitalnog sakaćenja”, rekao je Alain Sibenaler, ravnatelj UNFPA-e u Ugandi Thomas Reuters Foundationu.

“Ali ono što zasigurno znamo je da se praksa genitalnog sakaćenja eliminira i stoga nedavni incidenti ne umanjuju postignuća kampanje”, kazao je, pozivajući se na zajedničke napore vlasti, dobrotvornih organizacija i UN-a od 2009. godine.

Prema procjenama UN-a, oko 200 milijuna djevojčica i žena širom svijeta prošlo je kroz genitalno sakaćenje, što obično uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih genitalija. Gledano kao nužnost kako bi žena bila društveno prihvaćena i imala mogućnost udati se, genitalno sakaćenje prevladava u dijelovima Afrike, Azije i Bliskog istoka.

Genitalno se sakaćenje izvodi tradicionalnim noževima, često s nesteriliziranim oštricama, zbog čega djevojčice mogu iskrvariti do smrti ili umrijeti od infekcija. FGM također može uzrokovati doživotne bolne posljedice kao što su fistula i smrtonosne komplikacije pri porodu.

Najmanje 100 djevojaka i žena u Kweenu bilo je prisiljeno na genitalno sakaćenje koje su vodile starije žene u pratnji muškaraca s mačetama, izvijestili su ugandski mediji. Vijesti su izazvale raspravu u parlamentu, a ministri su obećali poduzeti mjere protiv ove neljudske prakse.

Uganda je 2010. godine kriminalizirala genitalno skaćenje uz maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora. U usporedbi s drugim afričkim zemljama, stope prevalencije su niske, a prema podacima Vlade, samo je 0,3 posto žena u dobi od 15 do 49 godina podvrgnuto toj praksi.

Međutim, u nekim zajednicama u istočnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje stope prevalencije su više od 90 posto, navodi UN. Zagovornici zabrane ove prakse navode da je potrebno više kampanja za podizanje svijesti javnosti, a provedbu zakona treba pojačati u udaljenim i ruralnim područjima gdje tradicija i dalje postoji.

“Istočni dio Ugande doživio je duga razdoblja nasilja i nesigurnosti koja je otežavala učinkovitu provedbu zakona”, rekao je Jean-Paul Murunga iz organizacije “Equality Now” u Nairobiju u Keniji. “Ovo je prilika za vladu da iskoristi trenutačni mir kako bi došla do najudaljenijih područja i u najvećoj mjeri provodila zakon protiv genitalnog sakaćenja”.