U fokusu

ČESTITAMO KOŠARKAŠICAMA!

Unatoč izostanku podrške ženskoj košarci veteranke Zagreba osvojile brončanu medalju na svjetskom prvenstvu

Unatoč izostanku podrške ženskoj košarci veteranke Zagreba osvojile brončanu medalju na svjetskom prvenstvu

Facebook/Veteranke Zagreb

Veteranke Zagreba osvojile su brončanu medalju na Svjetskom FIMBA veteranskom prvenstvu održanom u Orlandu u SAD-u, od 21. do 31. 8.2015. u skupini 35+.

Veteranke Zagreba volonterski su se okupile u klub, prvotno radi druženja i zabave, još 1999. godine. Ubrzo su osnovale neprofitnu udrugu, a 2005. i Veteranski košarkaški klub u ovakvom obliku koji je nastavio djelovati kao neprofitna udruga. 

Na ovo Svjetsko prventstvo otputovale su uz pomoć donacija te su samoinicijativno u svrhu skupljanja novčanih sredstava snimile kalendar kojim promoviraju žensku, veteransku, ali i rekreativnu košarku. Troškove dvorane u kojoj treniraju na Kineziološkom fakultetu pokrivaju same iz uplaćenih članarina, a donacije koje uspiju prikupiti idu na kupovinu dresova i kotizacije za utakmice koje se igraju uglavnom u regiji.

Košarkašicama ovo nije prvo sudjelovanje na nekom od velikih natjecanja – redovite su sudionice europskih i svjetskih košarkaških prvenstava. U kategoriji 35+ i 50+ osvojile su i nekoliko zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Sudjeluju i na brojnim veteranskim turnirima u zemlji i inozemstvu gdje također osvajaju odličja. Ekipu trenutno čine 24 košarkašice u dobi od 36 do 66 godina, zaljubljenice su u košarku od mladih dana, koje uvijek ističu ljubav prema ovom sportu, druženje i pozitivnu atmosferu kao motivaciju za treninge i postizanje rezultata. Također, svojim rezultatima žele doprinijeti afirmaciji i ženskog i veteranskog i rekreativnog sporta.

U medijskim istupima, ističu probleme koje imaju u društvu koje ne podržava niti ženski niti veteranski sport. Unatoč evidentnoj nepodršci ženskoj košarci, najnoviji podaci koje možemo iščitati s rang liste FIBA-e govore da hrvatska ženska košarka napreduje na svjetskoj rang listi te da su i seniorska ženska košarka i mlađi ženski uzrasti napravili pomak naviše. Koliko god bili dobri rezultati, Hrvatski košarkaški savez ih nikada ne tretira jednako kao muške kolege. Tretman i briga za muške i ženske igrače/ice košarke nije jednak, pa košarkašice tako za isto natjecanje dobivaju manju dnevnicu od muških kolega, lošiju opremu i slabiji medijski tretman.

Njihova kapetanica Tatjana Škudar Jacović ističe: “Mi odlazimo na europska i svjetska prvenstva gdje predstavljamo našu zemlju i gdje dolaze ekipe iz drugih zemalja kao reprezentacije, koje imaju organizirano ligaško natjecanje, čije su ekipe financirane od matičnih saveza. Hrvatski košarkaški savez ne samo što financijski ne podržava veteransku košarku, već ne želi primiti ni jedan veteranski klub, odnosno udrugu u svoje članstvo.  Veteranska košarka je bazirana na entuzijazmu bivših košarkašica i košarkaša koji sami financiraju treninge, utakmice, putovanja”.

Klub se od samih početka zalaže za kvalitetniji status ženske košarke u sklopu nacionalnog saveza u smislu financijskog i stručnog ulaganja, ali i više posvećivanja medijske pažnje. Pitaju se: Što bi tek bilo da se nagrađuju i stimuliraju najbolje košarkašice, da ih se stipendira, da Hrvatski olimpijski savez kroz kategorizaciju najboljih nađe načina kako da ih i konkretno nagradi, da se financiraju stručnjaci i stručnjakinje koji bi individualno radili s talentiranim košarkašicama, da se vrednuje animatorski rad s najmlađima?

Na facebook stranici Veteranke Zagreb možete pratiti i podržati njihov rad i uspjehe.