U fokusu

Izvješće

UNICEF: “2014. je godina horora, straha i očaja za milijune djece”

UNICEF: “2014. je godina horora, straha i očaja za milijune djece”

Milijuni djece diljem svijeta trenutno su podvrgnuti užasu i ekstremnom nasilju uzrokovanom oružanim sukobima i virusom ebole, izvijestio je UNICEF jučer u svom izvješću.

“Godina 2014. bila je godina horora, straha i očaja za milijune djece, a u sukobima diljem svijeta do izražaja je došlo do neopisivog nasilja”, objavljeno je na web stranici UNICEF-a.

Prema izvješću,  procjenjuje se da oko 230 milijuna djece živi u područjima u kojima su aktivni oružani sukobi, a čak 15 milijuna djece je zahvaćeno sukobima u Iraku, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, Palestini, Siriji i Ukrajini. Samo u Siriji je 7,3 milijuna djece stradalo, a broj stradalih u nedavnom sukobu u Ukrajini iznosi 128.000.

U izvješću se također navodi da je tijekom 50-dnevnog sukoba u Gazi ovog ljeta,  538 djece poginulo, više od 3.370 ih je ranjeno, 1.500 njih su postali siročad, a 54.000 ih je ostalo bez krova nad glavom.

UNICEF je također istaknuo da je najmanje pet milijuna djece bilo prisiljeno odustati od školovanja u zemljama pogođenim virusom ebole.

“Ovo je bila razorna godina za milijune djece. Djeca su ubijana dok su sjedila u razredu i tijekom spavanja u svojim krevetima. Mnogi od njih su postali siročad, oteti su, mučeni, regrutirani, silovani, pa čak i prodavani u roblje. Nikada u novijoj povijesti, toliko djece nije bilo podvrgnuto takvoj neizrecivoj okrutnosti”, izjavio je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

“Nažalost, ironično je da na 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta, kada bismo trebali slaviti napredak na globalnoj razini, mi imamo milijune djeca čija su prava brutalno povrijeđena”,kazao je Lake, te dodao: “Nasilje i trauma učinit će veliku štetu djeci – to će potkopati snagu društva. Svijet može i mora učiniti više da bi 2015. bila puno bolja za svako dijete. Svako dijete koje odrasta zdravo, jako, sigurno i obrazovano je dijete koje može pridonijeti sebi, svojoj obitelji, zajednici, narodu, štoviše našoj zajedničkoj budućnosti”.