U fokusu

Ured za ravnopravnost spolova iskazao potporu Zagreb Pride-u

Ured za ravnopravnost spolova iskazao potporu Zagreb Pride-u

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije – 17. svibnja o.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolovaVlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin primila je predstavnike i predstavnice organizacijskog odbora Zagreb Pride Franka Dotu, Cvijetu Sentu, Marka Jurčića i Mateu Popov. Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo što je ove godine prvi put institucionalizirano obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije kao obvezne mjere koja je na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH uvrštena u novu  Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Ured za ravnopravnost spolova kontinuirano podržava održavanje Povorke ponosa Zagreb Pride s ciljem njenog doprinosa podizanju svijesti javnosti o neprihvatljivosti bilo kog oblika diskriminacije na osnovu spolne orijentacije, širenju prostora tolerancije i osuđivanje svakog oblika nasilja i homofobnih reakcija prema LGBTIQ osobama.Na sastanku su razmijenjena stajališta o novim zakonodavnim inicijativama vezanim uz poboljšanje pravnog statusa LGBTIQ osoba s obzirom da je Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. godine ocijenjen kao nezadovoljavajući normativni okvir. Ukazano je i na važnost daljnje suradnje između organizacija civilnog društva i vladinih institucija posebno s obzirom na važnost uključivanja predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva u radne skupine za izradu novog antidiskriminacijskog zakonodavstva.

Ovogodišnja financijska potpora Ureda za ravnopravnost spolova održavanju Povorke ponosa Zagreb Pride obuhvatit će i suorganizaciju tribine Mame u MAMI s ciljem osnaživanja pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice. Održavanje Zagreb Pride najavljeno je za 16. lipnja 2012. godine.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se 17. svibnja, na dan kad je, 1990. godine, Svjetska zdravstvena organizacija izbrisala homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.Povodom obilježavanja ovog dana Ured za ravnopravnost spolova podržao je i održavanje izložbe Helene Janečić Hrvatske budnice i nastupa Le Zbora koji će se održati u petak 18.  svibnja 2012. u 20 sati, u Galeriji Prsten HDLU, Trg žrtava fašizma bb, Zagreb.