U fokusu

Uspješna fotografkinja oštećenog vida

Amy Hildebrand rođena je slijepa, a odmah nakon što su je prvi put držali u naručju, njenim roditeljima je saopšteno da Amy nikada neće voziti bicikl niti pohađati standardnu školu. Amy je rođena sa albinizmom, nesposobnošću organizma da stvara melanin, koji je pogodio i njen vid. Danas je dvadesetsedmogodišnja Amy diplomirana fotografkinja i kaže da joj slabovidnost pomaže u poslu jer se lako fokusira i zna cijeniti detalj koji uspije primijetiti.

Uspješna fotografkinja oštećenog vida

Amy Hildebrand rođena je slijepa, a odmah nakon što su je prvi put držali u naručju, njenim roditeljima je saopšteno da Amy nikada neće voziti bicikl niti pohađati standardnu školu. Amy je rođena sa albinizmom, nesposobnošću organizma da stvara melanin, koji je pogodio i njen vid.

Ali, umjesto da se pomire sa svime šta njihova kćerka neće moći raditi, Amyini su se roditelji nakon nekoliko godina odvažili podvrgnuti je eksperimentalnom hirurškom zahvatu koji joj je u određenoj mjeri omogućio da vidi.

Danas je dvadesetsedmogodišnja Amy diplomirana fotografkinja i kaže da joj slabovidnost pomaže u poslu jer se lako fokusira i zna cijeniti detalj koji uspije primijetiti. Zajedno sa suprugom bavi se komercijalnom fotografijom u svom rodnom Cincinnatiju, a na svom blogu vodi projekat 1000 fotografija u 1000 dana.

Podcrtava da su albinizam i oštećeni vid samo dio njenog života: “Rođena sam sa albinizmom i slabo vidim, ali sam također i osoba koja se bavi fotografijom, umjetnica i majka. Moj albinizam je samo jedan dio mene, on me ne definiše.”