U fokusu

korak unatrag

Ustavni sud privremeno ukinuo zdravstveni odgoj!

Ustavni sud privremeno ukinuo zdravstveni odgoj!

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama koji je na snazi od veljače ove godine.

Ustavni sud neće raspravljati sadržaj kurikuluma, nego će razmatrati proceduru donošenja Kurikuluma. Ističu da država mora uskladiti pravo roditelja da odlučuje u donošenju nastavnog sadržaja i zdravstvenog programa i pravo djeteta na izgradnju osobnosti. Dakle, Ustavni sud ne dovodi u pitanje sami Kurikulum zdravstvenog odgoja nego način donošenja Kurikuluma te stoga pokreću postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom, prenosi Tportal.

Udruge Grozd i Reforma, HSP i dvojica građana zatražili su ukidanje odluka o uvođenju kurikuluma, po kojoj učenici od ove školske godine imaju zdravstveni odgoj, uključujući i njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju, piše rtl.hr.

Predlagatelji su tražili ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju Kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom.

Smatraju da su odlukom povrijeđeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Posebno im je zasmetao sadržaj 4. modula koji se tiče seksualnog odgoja, odnosno dijela koji obrađuje spolnu i rodnu ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje.