U fokusu

MALI PODSJETNIK

Ususret izborima u Saudijskoj Arabiji: Po prvi put žene kao kandidatkinje i biračice

Ususret izborima u Saudijskoj Arabiji: Po prvi put žene kao kandidatkinje i biračice

Iako su državni izbori u Saudijskoj Arabiji zakazani za 12. prosinca 2015. godine, kampanja je već u punom jeku.

Registracija birača i biračica počela je 16. kolovoza u dva sveta grada: Medini i Meki, tjedan dana ranije nego u ostatku kraljevstva i trajat će 21 dan. Prve registrirane biračice su Jamal Al-Saadi i Safinaz Abu Al-Shamat i ući će u povijest kao prve Saudijke koje su se registrirale kao biračice.

Najmlađa žena koja je do sada registrirana je Aliyah Al-Diais, koja je upravo navršila 18 godina.

Napomenimo kako je nakon niza prosvjeda na društvenim mrežama i izražavana zgražanja o nedostatku ženskih prava u Saudijskoj Arabiji, pokojni kralj Abdulah 2011. godine u svom godišnjem obraćanju pred Savjetodavnim vijećem (Shura vijećem) najavio da će žene na sljedećim izborima imati pravo glasa i pravo kandidiranja.

Prvi državni izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005. godine – prvi nakon 40 godina! Izbori koji su trebali biti održani 2009. odgođeni su na dvije godine. Navodno, i tada su bili odgođeni zbog razmatranja prava žena da sudjeluju na izborima, a razlog je bio taj što nisu imale osobne iskaznice.

Prema trenutno dostupnim informacijama, 70 žena je prijavilo svoje kandidature, a dodatnih 80 su se prijavile kao menadžerice kampanje. Na dan izbora vrijedit će izborna šutnja, a birački centri će biti odvojeni za muškarce i žene.

U sklopu kampanje organizirana je i Baladi (Moja zemlja) inicijativa kako bi se dodatno ojačalo žene.

Hatoon Al-Fassi, generalna koordinatorica Baladi inicijative rekla je za lokalne medije kako je organizirano ukupno 13 radionica koje će se održati po čitavom kraljevstvu.

Iako aktivistkinje za ženska prava pozdravljaju učešće žena na ovim izborima i vide ga kao veliki korak prema naprijed, ističu kako je još uvijek dug put do toga da žene imaju jednaka prava kao i muškarci u kraljevstvu.

Evo zašto:

1. Žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju voziti aute

Već nekoliko godina zaredom Saudijke sudjeluju u masovnom pokretu ‘Women2Drive’ kojim pozivaju žene da ustanu protiv zabrane vožnje. Mnoge žene imaju izbor ili zaposliti vozača za oko 500 dolara mjesečno ili tražiti svog supruga da ih vozi, što ozbiljno ograničava njihovo temeljno ljudsko pravo na slobodu kretanja.

Napomenimo i kako je jedan od vodećih vjerskih klerika, šeik Saleh Al-Lohaidan, izjavio u jednom intervjuu prije dvije godine kako je medicina proučavala to pitanje, te dodao kako “vožnja utječe na jajnike, te da stoga većina žena koje redovito voze imaju djecu koja imaju poteškoće u razvoju”.

2. Nikuda bez muške pratnje

Dakle, Saudijke ne smiju u auto bez muške pratnje. No, ne smiju niti napustiti zemlju bez muške pratnje, odnosno moraju imati odobrenje muškog skrbnika (muža, oca ili brata). Također ne smiju same ni u posjetu liječniku, a ako trebaju neku operaciju također moraju imati odobrenje muškog skrbnika.

3. Stroga pravila oblačenja

Pravila oblačenja su regulirana strogim tumačenjem islamskog prava, a primjenjuju se u različitim stupnjevima u cijeloj zemlji. Većina žena mora nositi abaju (dugi crni ogrtač) i pokriti glavu maramom, pri čemu i lice mora biti pokriveno.

4. Ograničena interakcija s ljudima

Većina javnih zgrada, uključujući urede, banke i sveučilišta imaju zasebne ulaze za muškarce i žene. Javni prijevoz, parkovi, plaže, zabavni parkovi također su segregirani.

5. Zabrana kupanja na javnim bazenima i javnim plažama

Iako stranci dolaze u hotele u Saudijskoj Arabiji i koriste bazene i kupaju se u kupaćim kostima, žene tamo ne smiju ni gledati, a kamoli ih koristiti.

6. Natjecanje u sportu pod posebnim uvjetima

Iako je dvjema atletičarkama ukazom pokojnog kralja Abdulaha, pod pritiskom međunarodne zajednice i organizacija koje se bore za ljudska prava, bilo dozvoljeno natjecanje na olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, morale su imati mušku pratnju i na terenu biti prekrivane maramama.

7. Studiranje samo uz dozvolu muškog skrbnika

Ako se Saudijka želi visoko obrazovati mora imati odobrenje svog muškog skrbnika.

8. Segregacija pri zapošljavanju

Zbog kulturnih normi i stroge rodne segregacije, zapošljavanje žena mnogim se tvrtkama čini kao više štete nego koristi. Banke, tvornice i ostale tvrtke moraju stvoriti zasebne ulaze i sekcije za svoje zaposlenice.

Također, više od 57 posto žena je visoko obrazovanih, no tek nešto više od 20 posto ih je zaposleno. I opet, naravno, ako se žene žele zaposliti, moraju tražiti dopuštenje svojih muških skrbnika.  

9. Obrazovane, nezaposlene i potplaćene

Čak i kada se Saudijke zaposle, prvenstveno u trgovinama, restoranima, zdravstvu i obrazovanje, one ne dobivaju ni polovicu onoga što zarađuju muškarci. Prema podacima saudijskog Ministarstva rada iz 2011. godine, žene u privatnom sektoru u prosjeku zarade plaću od 2.824 rijala (oko 750 dolara) u usporedbi s 5.685 rijala koje zarade muškarci.