U fokusu

Ada Colau postala gradonačelnica Barcelone

‘Uzimamo grad natrag za sve žene i djevojke’

‘Uzimamo grad natrag za sve žene i djevojke’

Na jučerašnjim lokalnim izborima u Španjolskoj, Ada Colau, kandidatkinja inicijative Barcelona en Comu postala je gradonačelnica Barcelone, javlja Pravo na grad.

Inicijativa je sastavljena od aktivista/kinja društvenog pokreta, stranke Podemos i građana/ki iz različitih društvenih pokreta. Nastaje iz pokreta protiv mjera štednje, siromaštva i nezaposlenosti, kojeg većinom vode žene, pa je na listi inicijative više od 60% žena.

“Uzimamo grad natrag za sve žene i djevojke. Feminizacija siromaštva i nesigurni radnih uvjeti u Barceloni moraju završiti, jednako kao i isključenost žena iz sfere političke i ekonomske moći. Ja sam neizmjerno ponosna, ne samo što žene čine više od polovice na našoj izbornoj listi, nego i što se naš program temelji na feminističkim principima koji će se prihvatiti rješavanja rodne nejednakosti u svim aspektima”, poručila je nova gradonačelnica Barcelone Ada Colau, dugogodišnja aktivistkinja i bivša glasnogovornica platforme za pravo na stanovanje La PAH.

{slika}

“Ponosni/e smo na povijesti Barcelone koja je i laboratorij za pobunjene građane/ke i grad otvoren prema svijetu. Sad želimo da postane središte međunarodne mreže poštenih i demokratskih gradova. Uzimanje Barcelone natrag, samo je prvi korak”, zaključuje u proglasu.

Trebalo je 6 godina kontinuiranog rada na platformi i jake aktivističke infrastrukture, terenskog – volonterskog i profesionalnog rada, plenuma i kvartovskih skupština da se inicijativa koja zagovara ravnopravnu raspodjelu gradskih resursa nađe na mjestu pobjedničke političke opcije.