U fokusu

Zagreb pride očekuje istragu i prijavu za zločin iz mržnje

Vandali silom skinuli zastavu duginih boja u centru Zagreba

Vandali silom skinuli zastavu duginih boja u centru Zagreba

Zagreb Pride

Zastavu duginih boja, simbol LGBTIQ pokreta i povorki ponosa, noćas 17. rujna 2020. su iz mržnje prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama nepoznati homofobi silom skinuli sa stijega na Trgu kralja Tomislava, gdje je bila izvješena uoči subotnje Povorke ponosa, izvijestio je Zagreb Pridea.

“Krađa je žurno prijavljena policiji od koje očekujemo da što prije pronađe počinitelje, provede istragu i podnese prijavu. I to ne za kakav prekršaj, već za kazneno djelo krađe i vandalizma potaknuto mržnjom na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Na središnjim zagrebačkim trgovima, pa tako i oko Glavnog kolodvora, postavljeno je mnoštvo nadzornih kamera i ne sumnjamo da su homofobi snimljeni i da ih neće biti teško identificirati”,upozorava Pride.

“Ovo je samo ove godine već peti put da su LGBTIQ zastave silom skinute, istrgane ili potpaljene, i to na najfrekventnijim trgovima i ulicama glavnoga grada. U proljeće, kada su se također vijorile središtem Zagreba, sa stjegova na Tomislavcu jedna je spaljena, druga strgnuta, a ispred Mimare su pak silom skinute još dvije”, dodaju..

Podsjetili su kako je Za homofobno paljenje zastave 15. lipnja na Tomislavcu, policija je ipak primjereno reagirala, počinitelja pronašla i protiv njega podnijela kaznenu prijavu za “oštećenje tuđe stvari” i to “počinjeno kao zločin iz mržnje” na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, za što je predviđena kazna zatvora.

“Ništa manje ne očekujemo ni ovaj put jer je presudno da ovo homofobno i transfobno iživljavanje prestane, da se pošalje jasna poruka da se takvi postupci neće tolerirati ili tretirati kao neki manji prekršaji. Unazad pet godina, uoči svakog Zagreb Pridea, ovakvo ponašanje postalo je učestalo, i svake godine se isti scenarij homofobnog iživljavanja nad našim zastavama ponavlja dva do tri puta”, naglašavaju iz Pridea.

Zastave duginih boja, Zagreb Pridea i naših seksualnih identiteta i rodnih izričaja ističu se na Trgu bana Jelačića uoči svake Povorke ponosa od 2007., a posljednjih godina i na druge središnje zagrebačke trgove. One su tamo kao znamen našeg postojanja i vidljivosti, poruka da smo tu, da ne idemo nikuda, da se ničega ne bojimo i da ne odustajemo od naše borbe. One su i poruka gradu koji volimo u kojemu živimo da zajednički ustrajemo u izgradnji bolje zajednice i uključivijeg društva, u kojemu će se sve građanke i građani osjećati prihvaćeno i poštovano. Zastave su tu i kao poruka snage i zajedništva svim LGBTIQ osobama da nisu same i sami, da se ne trebaju bojati i da nam se pridruže u XIX. Povorci ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji, u subotu 19. rujna, s početkom u 15h na Markovu trgu.