U fokusu

bilo kuda, seksizam svuda

Vaš seksizam nije smiješan!

Vaš seksizam nije smiješan!

Libela

Maloprodajni lanac bijele tehnike i potrošačke elektronike Technomarket odlučio je zahtijevati od svojih zaposelnika i zaposlenica da na majicama koje moraju imati odjenute na poslu reklamiraju njihov seksizam. * Technomarket, inače, u Hrvatskoj ima 15 poslovnica, a neki ga mediji nazivaju vodećim maloprodajnim lancem takve vrste. 

Pretpostavljamo kako je ova seksistička pošalica nekome zazvučala kao nešto što bi naprosto trebalo biti smiješno. Tako prodavačice na sebi imaju majice s natpisom “Bitna mi je tehnika”, dok prodavači imaju majice s natpisom “Imam dobru tehniku”.

Majice ne samo da reproduciraju seksistčke stereotipe, već radnike i radnice dovode u ponižavajući položaj izazivajući podsmijeh onih koji u toj trgovini kupuju. Upravo iz tog razloga, na fotografijama snimljenima u pulskoj poslovnici Technomarketa koje smo pribavile, njihova se lica ne vide.

Prema Zakonu o radu osobe koje su zaposlene različite oblike kršenja svojega dostojanstva trebale bi prijavljivati svojem poslodavcu ili poslodavki. No, što učiniti u ovom slučaju? Kome bi se osobe koje su zaposlene u trgovini za koju je jasno da dostojanstvo nije na cijeni trebale obratiti?

Ovakvi oblici seksizma sve se češće viđaju s obzirom na to da mali, veliki i svaki drugi oblici poduzetnika i poduzetnica pokušavaju biti i ostati konkurentni te plijeniti našu već i ovako raspršenu pažnju. A seksizam je u našem društvo itekako često prisutan i shvaćen kao nešto bezopasno – naprosto smiješno.

U teoriji, ovi bi se zaposlenici i zaposlenice mogle javiti Inspektoratu rada ili možda Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, no upuštanje u pravne bitke jako je često zadnje na pameti onima koji pod svaku cijenu žele (pa čak i kada je ona ovoliko visoka) zadržati svoj posao. I to je problem pred kojim ne bismo trebali zatvarati oči.

{slika}

Slučaj “Majice” za Libelu je komentirala Nataša Vajagić iz porečkog Centra za građanske inicijative koji je upravo na području Istre provodio projekt “Bilo kuda, seksziam svuda”:

“Unutar branše koja se stereotipno vezuje uz muškarce još se više potencira taj jaz među spolovima, u smislu da žene tu mogu samo tražiti dobru tehniku (bez obzira na to što se radi o osobama koje obavljaju isti posao), a muškarci su tu ti koji tu potrebu mogu zadovoljiti.”, rekla nam je Nataša. 

“Vrlo vjerojatno je onaj koji se dosjetio napraviti ovakav tip rodno uvjetovanog dizajna i seksističkih komentara na majicama, smatrao iste humorističnom dosjetkom aludirajući na seks. Žalosno je što zapravo uopće nisu smiješne. Pitanje je kako se zaposlenice i zaposlenici te tvrtke osjećaju noseći personalizirane majice, s izjavama u prvom licu, koje aludiraju na seks te i jedne i druge stavljaju u poziciju seksualnog objekta.”

*EDIT: Naknadnim saznanjima doznale smo kako radnici i radnice u poslovnicama Tehnomarketa smiju nositi i majice crvene boje na kojima je napisano samo ime maloprodajnog lanca. No, sama ponuda majica s natpisima koji su u tekstu opisani krajnje je seksistička.