U fokusu

religija, običaji i tradicije ne mogu služiti kao izgovor za nasilje

Vatikan, Iran, Rusija, Egipat i Sudan protiv deklaracije UN-a u kojoj se osuđuje nasilje nad ženama

Vatikan, Iran, Rusija, Egipat i Sudan protiv deklaracije UN-a u kojoj se osuđuje nasilje nad ženama

Vatikan, Iran i Rusija nastavili su u petak s protivljenjem nacrtu deklaracije Ujedinjenih nacija u kojem se osuđuje nasilje nad ženama zbog pasusa o religiji, običajima i tradicijama, izjavili su diplomati i diplomatkinje, javlja agencija Fena.

Neslaganje prijeti da ne uspije 57. godišnja sjednica UN-ove Komisije o statusu žena koja se završava ovog petka. Više od 6.000 predstavnika i predstavnica civilnog društva sudjeluje u radu konferencije od 4. ožujka.

Dok skandinavske zemlje insistiraju da se u završnu deklaraciju uključi skup striktnih kriterija za borbu protiv nasilja nad ženama, druge zemlje, kao Vatikan, Iran, Rusija, Sudan i Egipat trude se da je ublaže, prenosi Radiosarajevo.ba.

Oni se posebno protive pasusu u kojem se tvrdi da religija, običaji i tradicije ne mogu služiti kao izgovor nekoj vladi da izbjegne svoju obavezu zaustavljanja nasilja.

Iste države su protiv toga da seksualni odnosi koje ženi nameće suprug ili partner budu smatrani silovanjem i osporavaju pozivanje na pravo na abortus.

Muslimanska braća u Egiptu ocijenila su u petak da je tekst o kojem se razgovara u UN-u u suprotnosti s islamom i da će dovesti do ‘potpune propasti društva’ u slučaju da bude usvojen.

Posljednji pokušaj UN-a da usvoji tekst o nasilju nad ženama propao je 2003. godine.

Prema jednom izvještaju Svjetske banke koji se spominjao na konferenciji, veći broj žena u dobi od 15 do 44 godine umre od nasilne smrti nego od malarije, side i raka zajedno.