U fokusu

mnogi slučajevi FGM-a ostaju neotkriveni

Velika Britanija: U godinu dana udvostručen broj žrtava genitalnog sakaćenja

Velika Britanija: U godinu dana udvostručen broj žrtava genitalnog sakaćenja

Prema procjeni socijalnih službi, broj djevojaka u Velikoj Britaniji podvrgnutih genitalnom sakaćenju (FGM) u protekloj se godini više no udvostručio.

Analiza podataka prikupljenih od strane socijalnih radnika/ca u protekloj godini ukazala je na prisutnost čak 1960 odvojenih slučajeva genitalnog sakaćenja – dvostruko više u odnosu na 970 slučajeva zabilježenih prošle godine.

Iako su navedene brojke same po sebi alarmantne, stručnjaci/kinje na polju socijalnog rada navode da se o povećanju broja dokumentiranih žrtava FGM-a radi ponajviše zbog učinkovitije detekcije istog. Također, stvaran broj žrtava vjerojatno je još i mnogo veći, upozoravaju socijalni/e radnici/e.

Leethen Bartholomew, predstavnik Nacionalnog centra za genitalno sakaćenje, inicijative koja djeluje na polju sanacije posljedica te prevencije genitalnog sakaćenja na području Velike Britanije ovim povodom navodi:

“Iako radimo na borbi protiv FGM-a, ove alarmantne statistike pokazuju da se ono i dalje prakticira diljem Velike Britanije. Ono što je još važnije jest da su ove brojke vjerojatno samo vrh ledenog brijega jer mnogi slučajevi FGM-a ostanu neotkriveni.

“Rad Nacionalnog centra za genitalno sakaćenje uključuje obuku socijalnih radnika/ca kako bi postali/e bolji/e u prepoznavanju djevojaka koje bi mogle biti izložene riziku FGM-a i kako bi znali/e te slučajeve prijaviti.

“To uključuje i izradu online alata za procjenu rizika koji socijalne radnike/ce upućuju u pitanja koja je potrebno postaviti obiteljima ‘rizičnih’ djevojaka. To je od iznimnog značaja, jer što prije identificiraju potencijalni slučaj, prije se može poduzeti nešto kako bi zaštitili djecu.”

Tijekom protekle dvije i pol godine, centar je radio s 354 obitelji te sudjelovao u 22 slučaja izdavanja zaštitnih mjera. Mjere zaštite žrtava ili potencijalnih žrtava uključuju radnje poput oduzimanja putovnice kako djevojka ne bi mogla biti odvedena u inozemstvo i podvrgnuta genitalnom sakaćenju.

Osoblje centra također radi s policijom u zračnim lukama, podižući svijest o FGM-u.