U fokusu

tvornica na rubu propasti

VIDEO: ‘Radnice su se bojale da će sve propasti’

VIDEO: ‘Radnice su se bojale da će sve propasti’

Nedaće koje su snašle domaću tekstilnu industriju, točnije Varteks i njegove zaposlenike, našle su se u nesvakidašnjem dokumentarnom filmu koji je snimila Anamaria Lonjak, 16-godišnja varaždinska učenica, prenosi Tportal.

“Majka radi u Varteksovom pogonu u Bednji. Plaće su male i kasne, a radnice su se bojale da će sve propasti i da će svi dobiti otkaz. Nju je to toliko mučilo da je, kada bi došla doma, znala reći da odem u svoju sobu kako je ne bih opterećivala još i sa svojim problemima”, kazala je Anamaria Lonjak, buduća medijska tehničarka i učenica III. g razreda Elektrostrojarske škole u Varaždinu.

Budući da je i sama osjetila težinu situacije u kojoj su se našli radnici Varteksa, učinilo joj se da bi mogla snimiti dokumentarac o tome. Stoga se obratila mentoru Ratku Jakopcu koji njezinom razredu predaje predmet medijske tehnologije.

“Na tom predmetu bavimo se raznim medijskim tehnologijama, a između ostalih i izradom filmova. Tako sam joj tijekom proljetnih praznika dao školsku kameru i ostalu potrebnu opremu. Sve je dogovorila i snimila potpuno sama, a na temelju uputa koje sam joj dao. Nažalost, kameru nismo uspjeli dobiti tijekom cijelih praznika, pa nije uspjela snimiti sve što smo htjeli, ali mi se čini da i ovaj kratki film dobro oslikava zbivanja u Varteksu s točke gledišta njegovih djelatnika”, kaže Jakopec.

Uz redovnu nastavu, kako dodaje, varaždinska Elektrostrojarska škola pruža mogućnost nadarenijim učenicima da u slobodno vrijeme rade razne medijske projekte. 

“Među njima je i Anamaria koja je vrlo nadarena i jaka autorska ličnost i ovo joj nije prvi projekt. Između ostalog, snimala je i maturalnu večer naših učenika, tako da tu uslugu nisu morali platiti, nego je mogu besplatno skinuti s interneta”, navodi Jakopec dodajući da su time htjeli pomoći roditeljima koji su izloženi velikim troškovima.

Snimanje filmova nije, međutim, jedino čime se bave u okviru predmeta medijske tehnologije.

“Bavimo se i 3D tehnologijama, a moji učenici iz 4. g razreda, Vedran Gložinić i Tomislav Bukal, osvojili su prvo mjesto na petom Državnom natjecanju učenika iz Obrazovnog sektora grafička tehnologija i audiovizualno oblikovanje koje je ove godine održano u Čakovcu”, ponosno zaključuje Jakopec.