U fokusu

politički stav kroz glazbu

[VIDEO] Zaraznom pjesmom bore se za ženska prava u Saudijskoj Arabiji

[VIDEO] Zaraznom pjesmom bore se za ženska prava u Saudijskoj Arabiji

Grupa saudijskih glazbenica izbacila je video spot za pop pjesmu u kojoj gaze tamošnje tradicije i konvencije kojima se vrši opresija nad ženama.

One slobodno trčkaraju, voze skate i role, kuglaju, zabavljaju se u luna-parku, i sve to noseći šarene haljine ispod crnih nikaba.

U deset dana otkako je video objavljen na YouTubeu, pogledan je više od 2,5 milijuna puta. Video je kreirao Majed al-Esa za producentsku kompaniju 8ies Studios.

Politička poruka videa najvidljivija je u trenutku kada grupa žena ulazi u kombi, a na vozačkom mjestu sjedi dječak.

Iako je melodija zarazna, stihovi otkrivaju težnje tamošnjih žena i žudnju za društvenim promjenama. Naziv glazbenog broja ‘Hwages’, koji je temeljen na staroj beduinskoj folk pjesmi, znači ‘Zabrinutost’. U jednom stihu žene pjevaju ‘kada bi nas bar Bog oslobodio muškaraca’. 

One naglašavaju licemjerje muškaraca u Saudijskoj Arabiji i njihovu opresiju nad ženskim stanovništvom. U nekoliko trenutaka se pojavljuje i maska Donalda Trumpa, koja bi trebala simbolizirati sponu Saudijske Arabije i mizoginu liniju koju dijele.

Tamošnji najstariji list Al-Bilad čestitao je video uratku i istaknuo kako su ga kreirale ‘nove generacije žena’.

Osim što moraju slijediti stroga pravila odijevanja i u javnost izlaziti pokrivene, i to najčešće u pratnji muškarca, žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju voziti, samostalno putovati, a mnogima je uskraćeno pravo na rad.

Borba umjetnice: Saudijska Arabija mora početi tretirati žene kao osobe

Žene u Saudijskoj Arabiji organizirale su online kampanju protiv zakona svoje zemlje o muškom starateljstvu – represivnog sistema koji onemogućava ženama da putuju u inozemstvo, udaju se ili iziđu iz zatvora bez dopuštenja muškog staratelja. Saudijke teško obavljaju razne obaveze bez dopuštenja staratelja, uključujući iznajmljivanje stana, studiranje u inozemstvu ili podnošenje pravne tužbe. Human Rights Watch objavio je osuđujući izvještaj u srpnju u kojem je tamošnji sistem opisan kao ‘najznačajnija prepreka ženskim pravima u toj zemlji’.