U fokusu

'nećemo raditi tuđi posao'

Vinogradska ne želi raditi pobačaje umjesto Svetog Duha

Vinogradska ne želi raditi pobačaje umjesto Svetog Duha

S.K.

Specijalisti ginekolozi/ginje iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice nezadovoljni su odlukom da ubuduće obavljaju pobačaje na zahtjev kod pacijentica iz KB-a Sveti Duh, jer su se u toj ustanovi svi/e ginekolozi/ginje pozvali na priziv savjesti i odbijaju raditi pobačaje.

S obzirom da se u Sestrama milosrdnicama na priziv savjesti poziva polovica od 22 ginekologa i ginekologinja, dvije su bolnice u studenom potpisale sporazum po kojem će sve žene koje zatraže pobačaj biti pregledane na Svetom Duhu i upućene na zahvat u Sestre milosrdnice, prenosi rtl.hr.

Kako se doznaje, svi/e ginekolozi/ginje iz Sestara milosrdnica svoje su nezadovoljstvo izrazili/e u pismu upućenom Ravnateljstvu bolnice. U njemu ističu kako oni/e ispunjavaju svoju zakonsku obvezu obavljanja pobačaja i ne žele raditi tuđi posao, te drže da priziv savjesti ne može biti selektivan već ga treba zakonski definirati i odrediti na što se on može odnositi i pod kojim uvjetima.

O protivljenju ginekologa iz Sestara milosrdnica bilo je govora i u četvrtak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, gdje su sanacijska ravnateljica te ustanove Vesna Šerić i specijalist ginekolog Dubravko Lepušić prenijeli nezadovoljstvo svojih kolega i kolegica te zatražili/e od Ministarstva zdravlja da to pitanje u skoro vrijeme riješi na drugi način.

“Očekujemo od Ministarstva da odredi način kako će svaka ustanova za sebe riješiti pitanje obavljanja pobačaja, a ne da mi preuzimamo posao drugih”, poručila je Šerić.

Nataša Bijelić prezentirala je rezultate CESI-jevog istraživanja Siva zona: pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj, koje je pokazalo da je dostupnost i sigurnost legalnog abortusa u Hrvatskoj otežan.

“Tome je tako zbog neodgovarajuće državne regulacije i nadzora, učestalosti prigovora savjesti, nedostataka prilikom evidencije pobačaja, visokih cijena, slučajeva liječničke korupcije i zloupotrebe položaja te društvenih faktora”, iznijela je Bijelić.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić kaže pak kako svaka bolnica, pa tako i KB Sveti Duh, mora imati rezervno rješenje kojim će osigurati dostupnost pobačaja na zahtjev, a jedan od njih je i angažman specijaliste/kinje ginekologa/inje izvan bolnice, kako su to pitanje riješile neke druge bolnice.