U fokusu

9.000 ljudi izgubilo živote samo prošli mjesec

Više od 300.000 osoba ubijeno u ratu u Siriji

Više od 300.000 osoba ubijeno u ratu u Siriji

EPA/SANA/Hina

U ratu u Siriji, od njegova izbijanja u ožujku 2011., poginulo je više od 300.000 osoba, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, ustvrdivši kako je gotovo 9.000 osoba ubijeno u više od mjesec dana.

Prethodni podaci od 8. kolovoza tog Opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji govorili su o 292.817 mrtvih u tom sukobu.

Nove brojke objavljene su dan nakon što je stupilo na snagu primirje o Siriji koje su dogovorili Rusija i SAD kako bi pokušali okončati petogodišnji rat.

Do 12. rujna poginula je 301.781 osoba, među kojima 86.692 civila od kojih oko 15.000 djece, objavio je Opservatorij. Snage režima izgubile su 107.054 ljudi.

Čini se da se primirje predstavljeno kao ‘posljednja prilika’ za izlazak Sirije iz kaosa uglavnom poštuje, ali zasad izostaje redovita doprema humanitarne pomoći što je izazvalo razočaranje u opkoljenim zonama.

Glasnogovornik Ureda UN-a za usklađivanje humanitarnih poslova Jens Laerke kazao je da nijedan konvoj UN-a nije ušao u Siriju od početka prekida vatre, dok se sporazumom predviđa upućivanje humanitarne pomoći opkoljenim civilima.

De Mistura je rekao kako po tom pitanju zahtijeva “jamstva da se vozače i konvoje neće gađati”.

Kako bi omogućili upućivanje pomoći opkoljenim pobunjeničkim četvrtima u podijeljenom gradu Alepu, ruski vojnici postavili su pokretnu nadzornu točku na cesti za Castello, koja vodi prema turskoj granici odakle treba stići isporuka, po ruskim agencijama.

Američko-ruskim sporazumom predviđa se “demilitarizacija” ceste za Castello gdje su se još u utorak popodne nalazili sirijski vojnici, po sirijskom vojnom izvoru.

Sirijske vlasti su u utorak upozorile da će odbiti ulazak bilo kakve pomoći Turske za pobunjeničke četvrti u Alepu “bez koordinacije sa sirijskom vladom i UN-om”.