U fokusu

Donesena Uredba o načinu raspodjele prihoda od igra na sreću

Vlada je izigrala demokratsku proceduru

Vlada je izigrala demokratsku proceduru

Facebook GONG-a

Igrajući se gluhog telefona, oglušujući se na demokratske procedure i ignorirajući sjednicu svog savjetodavnoga tijela, Vlada Republike Hrvatske danas je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.

Ova je uredba donesena u trenutku trajanja sastanka Savjeta za razvoj civilnog društva na kojem se raspravljalo o samoj uredbi. Ovim činom Vlada je dokinula demokratsku proceduru te obezvrijedila vlastito savjetodavno tijelo.

Predstavnica ministarstva financija Ivana Jakir Bajo izjavila je da najnovija verzija Uredbe o lutrijskim sredstvima predviđa 6,88 posto za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva, uz alibi da se tome pridružuju “nepotrošena” sredstva iz prethodne godine. No, ta su sredstva, kako odgovara ravnateljica Zaklade Cvjetana Plavša Matić, već namjenski ugovorena. Tom uredbom prijetnja o rezanju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva je ostvarena, iako je državnim proračunom, izglasanim prije dva tjedna i usvojenom u Saboru predviđeno povećanje sredstava za zakladu. Zbog ove krajnje nedemokratske procedure i skandalozne odluke Savjet je najavio press konferenciju pred Vladom u 18:30.  

Prema telefonskoj(!) uredbi, koja je poslana medijima 32,95% prihoda ide organizacijama koje promiču razvoj sporta, 4,52% onima koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga, 17,81% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, 19,31% onima koje se bave problemima osoba s invaliditetom, 4,01% organizacijama koje se bave tehničkom kulturom, 12,41% onima koje se bave kulturom, svega 2,11% organizacijama koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih te 6,88% onima koje pridonose razvoju civilnog društva. 

{slika}