U fokusu

osobe bez prava

‘Vlada treba hitno riješi status transeksualnih osoba u Hrvatskoj’

‘Vlada treba hitno riješi status transeksualnih osoba u Hrvatskoj’

U ime transeksualnih osoba i njihovih obitelji Vladi RH obratili su se iz udruge Trans Aid Hrvatska– Udruge za promicanje i zaštitu prava transrodnih i transeksualnih osoba, sa zahtjevom da se konačno i hitno riješi status transeksualnih osoba u Republici Hrvatskoj.

“Upoznati sa procedurom, svjesni smo i krajnje zabrinuti jer je od prvog čitanja prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama prošlo gotovo 6 mjeseci, a još nema govora o istom niti na sjednicama Vlade, niti u Saboru. Također, iako smo mi i nama srodne udruge poslali svoje prijedloge amandmana na taj zakon, do dana današnjeg nemamo povratnu informaciju kakav bi prijedlog Vlada RH podržala”, upozorili su iz udruge Trans Aid.

U obraćanjima, kako individualnim, tako i u ime udruge, nisu naišli na razumijevanje Ministarstva zdravlja, čije je radno tijelo Nacionalno zdravstveno vijeće odbilo sve Zahtjeve za promjenu spola u dokumentima (koji bi omogućio zakonsko priznavanje rodnog identiteta podnositelja zahtjeva), i to na način koji je vrlo upitan, kako pravno tako i medicinski, iz dva razloga:

1. Svi koji su predali zahtjev bili su odbijeni u samo jednoj rečenici : “Zahtjev za promjenu spola u dokumentima se odbija jer postupak nije u potpunosti i nepovratno proveden”.

Dakle, iako su najkompetentniji stručnjaci koji imaju uvid u živote, medicinsku dokumentaciju i stanje osoba u pitanju, kao i socijalni radnici dali svoja stručna mišljenja na osnovu profesionalnog iskustva i znanja, nitko nije zadovoljio upitne “standarde” Nacionalnog zdravstvenog vijeća;

2. Iako se u Pravilniku izričito tražilo (a prema Pravilniku je isto Vijeće donosilo svoje mišljenje) da svoje mišljenje o podnositelju zahtjeva trebaju dati: endokrinolog, psiholog, liječnik opće prakse i socijalni radnik – zabrinjavajuća je činjenica da niti jedan stručnjak te profesije nije član Nacionalnog zdravstvenog vijeća!

“Nadalje, činjenica da je samo Ministarstvo zdravlja dozvolilo da se na takav način uskrati pomoć transeksualnim osobama, i da im se život uvjetuje činom invazivnog operativnog zahvata koji se čak niti ne obavlja u RH, graniči i sa liječničkom etikom, a naravno i sa zakonom”, naglasili su iz Trans Aida.

Upozorili su da je takav čin grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, i na temelju Ustava RH, kao i Konvencije o ljudskim pravima te da je to izričito suprotstavljanje i kršenje izvještaja UN-a u kojem se nalaže da države članice zabrane prisilnu sterilizaciju u svim okolnostima i pruže posebnu zaštitu pojedincima iz marginaliziranih skupina. Slično, Europski parlament u Izvješću o stanju temeljnih prava u Europskoj uniji poziva članice da uvedu ili preispitaju zakonske procedure za priznavanje rodnog identiteta, prema modelu Argentine, te da preispitaju uvjete (uključujući i prisilnu sterilizaciju) postavljene za zakonsko priznavanje rodnog identiteta. Praksa zakonskog priznavanja rodnog identiteta u RH se stoga direktno suprotstavlja s pravnim regulativama kako u RH, tako i u EU, pa i UN-u.

“Stoga pozivamo Vladu RH da hitno i bez odlaganja riješi ovo pitanje, postupi po zakonima Konvencije i Ustava RH, kao i preporukama UN-a i Europskog parlamenta i time zaustavi vrlo tešku i očitu diskriminaciju koja se provodi nad transeksualnom populacijom u RH. Istom ćemo smatrati i vašu šutnju i nepoduzimanje mjera zaštite ljudskih prava, i stoga zahtijevamo da hitno i bez odlaganja Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama stavite na dnevni red sjednice Vlade, a potom odmah i na dnevni red sjednice Sabora”, poručuje Trans Aid.

Također su ih zamolili da kod donošenja odluke postupe po preporukama Vijeća Europe, odnosno, Povjerenika za ljudska prava, u čijoj preporuci je vrlo jasno naznačeno kako i na koji način se trebaju ispoštivati ljudska prava i primijeniti zakoni Konvencije o ljudskim pravima, te urediti zakone država Europe.

“S obzirom na predugi period u kojem u Republici Hrvatskoj nije postojao niti jedan zakon koji bi olakšao život transeksualnim osobama, te je dolazilo do nasilja, samoubojstava i teške patnje, molimo da zaista na prvoj slijedećoj sjednici održite raspravu i donesete odgovarajući prijedlog Zakona”, zaključilli su u udruzi.