U fokusu

u pritvoru do kraja lipnja

Vladimir Putin u strahu od Pussy Riota!

Vladimir Putin u strahu od Pussy Riota!

Pet članica punk benda Pussy Riot ove su veljače ušle u crkvu Krista Spasitelja u Moskvi te na oltaru pjevale i molile se Bogorodici da ih oslobodi Putina. Za svoj su prosvjedni čin protiv Vladimira Putina glazbenice i aktivistkinje uhićene i optužene za huliganizam. Ako budu proglašene krivima, mogle biti osuđene na 7 godina zatvora.

Maria Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikova i Ekaterina Samutsevič su u pritvoru od ožujka, a prošlog je četvrtka sudac odbio zahtjev za puštanjem na slobodu uz jamčevinu do početka suđenja. Produžio im je pritvor do 24. lipnja. O slučaju se očitovao i Amnesty International koji je u svojem priopćenju istaknuo:

Čak i da su tri uhićene žene sudjelovale u prosvjednoj akciji, pritvor pod ozbiljnim optužbama za huliganizam prežestoka je reakcija ruskih vlasti na mirno, iako mnogima uvredljivo, iskazivanje njihovih političkih uvjerenja. Širi politički kontekst oko antiputinovskih prosvjeda koji su se događali u to vrijeme očito je nezakonito uzet u obzir prilikom podizanja optužnice jer zbog iznošenja samih poruka optužene ne mogu biti kažnjene.

Tri su pritvorene žene priznale da su članice Pussy Riot kolektiva, ali su zanijekale da su bile uključene u prosvjed u katedrali.

Akcije podrške organiziraju se u Rusiji i svijetu, a pokrenuta je i internetska stranica www.freepussyriot.org čiji pokretači pozivaju ljude da iskažu svoju podršku okupljajući se ispred ruskih ambasada. Potporu je iskazalo i stotinjak prosvjednika koji su se u vrijeme saslušanja okupili ispred Tagansky suda u Moskvi. Međutim, jedne moskovske novine izvijestile su da je uhićeno oko 30 prosvjednika koji su imali transparente ili majice s natpisima podrške članicama Pussy Riota.

{slika}

Pussy Riot je kolektiv oformljen u rujnu 2011. godine, samo nekoliko dana nakon Putinove najave o ponovnoj kandidaturi za predsjednika Rusije. U početku, bend je nastupao u tramvajima, metrou i ostalim javnim mjestima, a snimke njihovih nastupa s pjesmama antiputinovskih i feminističkih tekstova brzo su se širili internetom.

Krajem 2011. Pussy Riot održali su kratak koncert potpore na krovu zatvora za uhapšenog vođu antiputinovskih prosvjeda. Na naslovnice novina dospjele su svojom akcijom na Crvenom trgu kada su u šarenoj odjeći s prekrivenim licima otvoreno iznosile svoje stavove protiv Putina i ukazivale na potrebu za buntom i promjenama u Rusiji. Članice Pussy Riota uvijek su obučene u šarenu odjeću i prekrivenih su lica jer žele ostati anonimne. Tekstovi njihovih pjesama uvijek se dotiču Putina i ističu potrebu bunta protiv njegovog načina vladanja i gušenja slobode govora. Za svoju posljednju akciju usmjerenu protiv Putina nisu slučajno odabrale crkvu. Crkveni vrh je u tijesnoj vezi s vladajućom političkom elitom i odabirom crkve za takvu akciju htjele su ukazati na suodgovornost Ruske pravoslavne crkve za gušenje sloboda u Rusiji.

{slika}