U fokusu

Plenum FFZG-a

‘Voljeli bismo vidjeti Upravu koja se zajedno s nama aktivno zalaže za besplatno obrazovanje’

‘Voljeli bismo vidjeti Upravu koja se zajedno s nama aktivno zalaže za besplatno obrazovanje’

Facebook/Akademska solidarnost

Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu reagirao je na nedavno priopćenje Uprave FFZG-a kojoj, uz ostalo, zamjera tendencioznost, potpunu odvojenost od studenata/ica i nastavnika/ica te netransparentnost procesa izrade ugovora s KBF-om.

“Potaknuti besramnim priopćenjem za medije i javnost Uprave Filozofskog fakulteta, primorani smo odgovoriti na niz izrečenih poluistina, neistina i tendencioznih tumačenja”, ističe se u priopćenju objavljenom nakon Plenuma FFZG-a održanog u srijedu navečer.

Uprava FFZG-a u svojem je priopćenju istaknula da će Filozofski fakultet i dalje poticati suradnju među sastavnicama Sveučilišta te da je nacrt ugovora između FF-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta dio uobičajene akademske suradnje među sastavnicama.

Premda je činjenica da je međusobna suradnja sastavnica obveza, Plenum upozorava da “nijedan pravni akt ne propisuje ni nužnost ni oblike ni način suradnje”.

Protivljenje Plenuma izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s KBF-om, nastavljaju, “nije protivljenje već postojećoj suradnji s tim, kao ni ostalim, fakultetima”, dodajući da prema predloženim nacrtima ugovora kojima raspolažu, suradnja kojoj se protive “nije ni približno definirana”.

Upravi FFZG-a zamjeraju “krajnje nepoznavanje procesa na FF-u te potpunu odvojenost Uprave od studenata i nastavnika koja se vidi i po tome da su zaposlenici i studenti tek iz priopćenja Uprave dobili informaciju o tome koliko je odsjeka glasalo za ili protiv nacrt ugovora.

“S obzirom na to da je tek u ovom priopćenju izneseno da je ugovor još u nacrtu, nije jasno kako je glasanje za ili protiv ugovora na sastancima vijeća odsjeka bilo moguće ako je još uvijek riječ o javnoj raspravi, a ne o gotovom tekstu ugovora. Pri tome Studentski zbor Filozofskog fakulteta, kao legitimno predstavničko tijelo studenata, nije pozvan da prisustvuje ovoj raspravi čime su studenti u velikoj mjeri isključeni iz mogućnosti da sudjeluju u njoj ili bilo kakvom drugom obliku odlučivanja. Uza sve to, Uprava navode studenata jednostavno proglašava neistinama, izbjegavajući pri tome argumentiranu raspravu”, ističe se u priopćenju Plenuma.

Upozoravaju i na to da u nacrtu ugovora nema odredbe da nitko neće biti diskriminiran prilikom upisa na bilo koji od dva fakulteta. “Prema članku 6. nacrta ugovora tvrdi se tek da se upisi za onaj dio studija koji studenti pohađaju na KBF-u odvijaju na tom fakultetu. Prema uvjetima KBF-a, upisati se mogu samo one osobe koje imaju krsni list i preporuku župnika. U ostalim točkama ugovora ta se odredba ne spominje, niti regulira. Ako se pak i taj diskriminatorni uvjet pri upisu ukloni, ostaje diskriminacija po završetku studija zbog toga što se vjeroučitelji u obrazovnim ustanovama zapošljavaju na temelju kanonskog mandata, ne javnoga natječaja, a na kanonski mandat imaju pravo isključivo osobe katoličke vjeroispovijesti”, dodaje se.

Osim toga, navode, u nacrtu ugovora nije postojala ni uredba o roku na koji se ugovor potpisuje. “Sve to pokazuje da je Uprava ozbiljno počela tumačiti prigovore studenata i pojedinih nastavnika tek pod pritiskom i vjerojatno nakon prijave nacrta ugovora pučkoj pravobraniteljici”, ističu.

Napominjući kako se slažu s Upravom u tvrdnji da “znanje nije roba”, Plenum ističe kako bi voljeli vidjeti Upravu koja će se zajedno s njima aktivno zalagati za besplatno obrazovanje. “Međutim, onemogućavati jednom dijelu studenata konkurentnost na tržištu radne snage nema veze s komodifikacijom znanja, već s nebrigom o statusu tog istog znanja”, ističu.

Tvrdnju Uprave FFZG-a da se “oštro suprotstavlja akademskoj netoleranciji i diskriminaciji”, Plenum odgovara kako je riječ o “klasičnoj maniri zamjena teza”. Sastavnica Sveučilišta, ističu, “koja je otvorena svima bez obzira na vjeru, nacionalost, rod, spol, klasu, boju kože, seksualnu i političku orijentaciju proglašava se netolerantnom, a ona koja želi iskoristiti tu otvorenost da bi poboljšala i proširila utjecaj kadra koji obrazuje na svojem fakultetu, a da pri tome ne dokine vlastite diskriminatorne prakse, predstavlja se kao žrtva”.

Puno bi manje problema bilo, smatraju, “kada bi KBF u skladu s praksom javnog sveučilišta otvorio vrata svim zainteresiranim građankama i građanima, kao što je to praksa na svim europskim sveučilištima”.