U fokusu

Jesu li postojale politike dobrodošlice?

Vraćanje izbjeglica iz Austrije u Hrvatsku je povreda ljudskih prava

Vraćanje izbjeglica iz Austrije u Hrvatsku je povreda ljudskih prava

Hina

Iz austrijske organizacije Interkulturelles Zentrum i hrvatske Inicijative Dobrodošli! poručuju da je povratak izbjeglica iz Austrije u Hrvatsku povreda njihova dostojanstva. Radi o vraćanju 1700 sirijskih, iračkih i afganistanskih izbjeglica koje su u Austriju došle putem tzv. Balkanske izbjegličke rute. Organizacije osuđuju činjenicu da je u Hrvatskoj izostala službena reakcija na najavu njihova dolaska, a kamoli plan prihvata, zbrinjavanja i integracije tih ljudi, iako su od najave povratka prošla dva tjedna.

Također, navode da Hrvatskoj stoji na raspolaganju opcija odbijanja prihvata izbjeglica. Međutim, postavlja se pitanje legitimiteta i legaliteta vraćanja i prihvata, odnosno odbijanja prihvata ljudi, ali i odgovornosti Austrije za takva postupanja. “Vraćanje će se navodno provoditi temeljem ponovnog uspostavljanje Dublinske uredbe, no krajnje je upitan legitimitet vraćanja ljudi iz država članica u kojoj su boravili više mjeseci, u Hrvatsku u kojoj su neki od njih proveli svega nekoliko sati u tranzitu. Time je već ionako iznimno traumatiziranim ljudima zaustavljen proces integracije, a od njih se zahtijeva ponovno upoznavanje s novom kulturom, sustavom i pravima i obvezama”, stoji u priopćenju organizacija.

Podsjećaju i da je upravljanje tzv. Balkanskom rutom obilježeno radikalnim političkim zaokretima i krajnjom pravnom nesigurnošću. Naglašavaju da su politike dobrodošlice postojale sve restriktivnije i transformirale se u politike zatvorenih vrata, a najavom vraćanja izbjeglica iz Austrije u Hrvatsku postavlja se pitanje jesu li te politike zaista ikada i bile politike dobrodošlice.