U fokusu

VIDEO: 'Ja neću popustiti!'

Wendy Davis je sačuvala pravo na prekid trudnoće

Wendy Davis je sačuvala pravo na prekid trudnoće

Ni u Sjedinjenim Američkim Državama konzervativci/e i crkveni čelnici nikako ne odustaju od zadiranja u ženska reproduktivna prava.

Nakon što su republikanci/ke na dnevni red stavili drakonski prijedlog kojim su namjeravali zatvoriti 37 od 42 klinike za prekid trudnoće te tako olakšati dolazak zakonu koji bi abortuse na zahtjev žene ‘stavio s druge strane zakona’, na noge su se ustali/e zagovaračice i zagovarači ženskih prava, ali i pojedine političarke.

Demokratska senatorica Wendy Davis jedna je od najzaslužnijih što ovaj prijedlog na kraju ipak nije izglasan.

Naime, ona je trebala 13 sati opstruirati parlamentarnu proceduru kako prijedlog ne bi došao na glasovanje. U Teksasu to opstruiranje podrazumijeva da stojiš cijelo vrijeme uspravno, ne konzumiraš nikako hranu ili vodu, ne oslanjaš se o stol ili stolac, ne odlaziš na toalet te da ne ‘skrećeš’ s teme.

Davis je uspjela izdržati nešto više od deset sati opstruirajući sjednicu, međutim, onda su je zasjedajući zamolili da stane govoriti jer je ‘učinila tri prekršaja’ te pozvao na glasovanje o dostupnosti usluga vezanih uz reproduktivno zdravlje žena.

Tada su se ustali građani i građanke na galerijama, zviždeći i vrišteći, onemogućavajući tako zastupnicima/ama da glasuju. Policija je uskoro pokušala raščistiti galeriju, no građani i građanke se nisu dali/e smesti te su još jače počeli skandirati i pljeskati.

Prijedlog na kraju ipak nije došao na dnevni red. Pogledajte u videu kako se organiziranom akcijom mogu spriječiti antiljudskopravaške i podle namjere pojedinaca/ki koji na ovaj način, ne samo da ugnjetavaju pola populacije svoje države, nego najvjerojatnije brane i određene vlastite partikularne interese te ne djeluju u svrhu općeg dobra.