U fokusu

Diskriminacije koga?

Za Libelu Marko Jurič: ‘Ne znam jesu li ustaše i četnici jednaki zločinci. Nisam povjesničar.’

Za Libelu Marko Jurič: ‘Ne znam jesu li ustaše i četnici jednaki zločinci. Nisam povjesničar.’

Screenshot Markov trg

Marko Jurič, urednik i voditelj emisije ‘Markov trg’ i kolumnist desno orijentiranog portala Direktno.hr, u javnosti je poznat kao osoba koja redovito promovira netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj. Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz tjedna u tjedan neometano koristi sve radikalniji govor mržnje”; ovim riječima počinje poziv na konferenciju za medije Srpskog narodnog vijeća.

A evo što je Marko Jurič izjavio u svojoj emisji Markov trg na televiziji Z1, emitiranoj 12. siječnja:

 “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’.”

Marka Juriča nazvale smo i pitale misli li da je prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije.

“Suzbijanje diskriminacije?Hm..ne znam. (smijeh) Ne znam. Diskriminacije koga?”, rekao je Jurič.

Inače, u članku prvom Zakona o suzbijanju diskriminacije pojašnjenja je njegova svrha – Zakonom se osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.

Pitale smo ga potom misli li da je koristio govor mržnje.

Ne može, ne. Ja sam postavio pitanje o četnicima, kako se može veličati četništvo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zatražio sam da se Srpska pravoslavna crkva o tome odredi, da se izjasni – da li podupiru četništvo ili ne podupiru, ne.”

Nastavio nam je nakon toga pojašnjavati kako je u svojoj emisiji pustio nekoliko video spotova na kojima se vidi da “srpski pravoslavni četnici” pjevaju četničke pjesme, veličaju popa Đujića, Dražu Mihajlovića, a naglasio je da se u drugom spotu vidi kako “uče djecu da pjevaju te pjesme”.

“Neka se kaže, mi podržavamo četništvo ili mi ne podržavamo četništvo. Ništa drugo.”, rekao je Jurič.

Zanimalo nas je misli li Jurič da se građani i građanke koje prolaze Cvjetnim trgom u Zagrebu nalaze u nekoj stvarnoj opasnosti. Naime, u odjavi emisije predložio je da bismo Cvjetni trg mogli obilježiti tablama “pazi, oštar četnik u blizini”.

Teoretski postoji mogućnost“, odgovara nam Jurič. “Gledajte, mi ne znamo dokle to seže. Ako su na internetu izašla dva video spota mi ne znamo gdje je… što je zapravo u dubini, što se nalazi u unutrašnjosti sustava. Trebali bi se izjasniti sami.”, dodaje.

Napomeno nam je kako je Srpska pravoslavna crkva 2005. godine proglasila svetim dvojicu svećenika te crkve koji su bili četnici, a kaže “prema iskazima svjedoka koji su bili tamo poprilično zakrvavili ruke u Crnoj gori”.

“Zato trebamo vidjeti koje stavove ta crkva poštuje i vrednuje”, kazao je Jurič.

Zanimalo nas je mislili li Jurič da se zbog tih izdvojenih slučajeva može okarakterizirati cijeli narod, a Jurič je odgovorio kako ne govori o “narodima, već o četnicima”. “Ja želim da se izbjegnu te nejasnoće, neka oni kažu da su to usamljeni slučajevi. Neka kažu da je to tako i kraj priče”, rekao je Jurič.

O hrvatskim biskupima, ustašama i četnicima 

S obzirom na to da su, primjerice, dva biskupa potpisala peticiju kojom se tražilo da se “Za dom spremni” uvede kao službeni pozdrav Hrvatske vojske, zanimalo nas je što Jurič misli o biskupima koji pokušvaju relativizirati zločine u NDH ili ustaše.

“Ne znam, mislim, to ovisi o slučaju. Treba konkretni slučaj, to su principi i onda se odnosite prema konkretnom slučaju. Ne znam na koje mislite, treba vidjet o čemu se točno radi.”, rekao nam je Jurič.

S obzirom na to da je sam gospodin Jurič spomenuo riječ konkretno, konkretno pitanje je i dobio, a ono je glasilo – “Mislite li da su u jednakoj mjeri zločinci i ustaše i četnici?”

Nemam pojma. (smijeh) Nisam vam ja neki povjesničar, tak da vam to ne mogu odmjeriti tko je veći tko je manji. Evo, ja sam se bavio problemima četnika, ne mogu vam odmjeriti tko je veći tko je manji.”

Na kraju smo pitale gospodina Juriča što misli da će biti rečeno na sutrašnoj konferenciji za medije koje organizira Srpsko narodno vijeće.

“Nemam pojma, valjda će se izjasnit o tome, da li oni stoje iza četništva ili ne stoje. Nadam se da će se ograditi od tih četničkih pjevanja i veličanja četništva i da će reći da oni ne stoje iza toga, to nije naša niti politika niti ideja niti naš vrijednosni sustav.”, reko je Jurič.

Na kraju je zaključio kako “kršćanstvo ne bi smjelo imati elemente zagovaranja ljudi koji su prekršili Božju zapovijed ‘ne ubij'”.

Mi se, pak, nadamo da će sutrašnja konferencija za medije imati elemente zagovaranja poštivanja ljudskih prava svih osoba, elemente osude govora mržnje i promoviranja netrpeljivosti.

Pokrenuta hitna procedura u Agenciji za elektroničke medije

Podsjećamo, u emisiji su gostovali publicist Damir Borovčak  i povjesničar Josip Jurčević, a nakon što je snimka emisija postala dostupna na Youtubeu na društvenim mrežama počela se dijeliti zamolba za prijavom ovako otvorenog govora mržnje –pridužbu Agenciji za elektroničke medije zbog širenja govora mržnje, pokretač te inicijative Igor Mirković pozvao je sve koji osjećaju istu potrebu da to učine. Čini se kako je akcija urodila plodom.

Za RSE cijeli slučaj komentirala je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić:

Mi smo održali izvanrednu sjednicu i pokrenuli smo hitnu proceduru, a to je da se u roku od 48 sati traži očitovanje nakladnika Z1 vezano za tu emisiju što se tiče govora mržnje. Vidjet ćemo što će nakladnik reći, i – kako mi sami ne možemo ići dalje od očitovanja – predat ćemo cijeli postupak Državnom odvjetništvu