U fokusu

akcija u subotu na zrinjevcu

Za rad spremne: Kako da nezaposlenost mladih žena bude niža od PDV-a?

Za rad spremne: Kako da nezaposlenost mladih žena bude niža od PDV-a?

Ovih biste dana, šetajući Zagrebom, imale prilike vidjeti oblijepljene plakate s tužnom djevojkom koja baca svoju diplomu u smeće, gledajući oglase za posao koji traže isključivo muškarce.

Riječ je o inicijativi koja želi podići svijest o posebno ugroženoj skupini – mladim ženama. One su, naime, dvostruko diskriminirane – i po dobnoj i po rodnoj osnovi, a osim toga, žene su tradicionalno manje plaćene od muškaraca za rad iste vrijednosti. Upravo zbog toga se pojavila potreba da se osnuje inicijativa koja tematizira probleme mladih žena i tržišta rada.

Budući da se nezaposlenost mladih popela na čak 51,6 posto, čime je postala najvišom stopom nezaposlenih mladih osoba u povijesti Hrvatske, osnovana je inicijativa Za rad spremne kojoj je cilj otvoriti novi prostor za razgovor o ovoj iznimno bitnoj temi za cijelo društvo.

Stoga, u subotu, 18. svibnja, na Zrinjevcu se organizira akcija kako bi se informirala i osvijestila javnost, ali i poduzele neke konkretne mjere. Naime, tijekom akcije će se potpisivati zahtjevi u obliku pisma u kojima će biti izričito navedeni problemi trenutne Vladine politike, status mladih žena na tržištu rada te zahtjevi koje očekujemo da će nadležna ministarstva uzeti u obzir i ispuniti. Pisma će biti upućena potpredsjednici Vlade i ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić te ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću.

{slika}

Proučavajući mjere namijenjene zapošljavanju mladih, koje su donijela Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, zaključile smo kako mlade promatrate kao homogenu skupinu te ne postoje adekvatne analize koje su proučavale mlade ženske osobe na tržištu rada, njihove potrebe i probleme s kojima su suočene.

Gotovo sve mjere koje su ministarstva donijela kako bi se smanjila nezaposlenost mladih služe kao podrška stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno tzv ‘volontiranju za 1.600 kuna’. Ova mjera ‘volontiranja’ češće pogađa žene nego muškarce zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada. Naime, djevojke čine većinu studentske populacije na društvenim i humanističkim fakultetima, s čijim diplomama kasnije teže pronalaze posao, dok mladići s diplomama tehničkih fakulteta lakše dolaze do radnog mjesta i ono je najčešće bolje plaćeno.

Također je problematična i kultura poduzetništva koju kroz svoje dokumente vlasti nastoje nametnuti, čime pokazuju da nisu svjesni da kod djevojaka ne postoji mnogo mogućnosti za otvaranjem vlastitog biznisa.

Cilj inicijative Za rad spremne jest osvijestiti položaj mladih žena na tržištu rada, aktivirati mlade žene da postanu svjesne diskriminacije pri zapošljavanju, ali i na radnom mjestu te da se usude adekvatno reagirati. Traže konstruktivnu politiku i njenu implementaciju za Hrvatsku prepunu znanjem i kompetencijom, a ne diskriminacijom.

“Iz tog razloga ćemo u subotu od 10 do 13 sati na Zrinjevcu prikupljati potpise ispod pisama koje ćemo simbolički poslati ministarstvima kako bismo ih senzibilizirali i uvjerili kako je ovaj problem od goruće važnosti. Golema nezaposlenost mladih nije problem isključivo mladih osoba, nego cijeloga društva’, pojasnile su organizatorice.

Inicijativu ‘Za rad spremne’ pokrenule su sudionice projekta Mlade žene mijenjaju svijet, koju u Hrvatskoj provodi nevladina, feministička organizacija CESI.