U fokusu

Feminizam i google

Zabrinjavajuće pretraživanje pojma feminizam u Googlevoj tražilici

Zabrinjavajuće pretraživanje pojma feminizam u Googlevoj tražilici

Postoji opća pretpostavka da su feministkinje  dobile rat u borbi protiv nejednakosti, ali kampanja  UN Women Google auto-complete campaign pokazala je u listopadu da su žene i dalje suočene šokantnom količinom diskriminacije i zlostavljanja diljem svijeta. Ta nesretna stvarnost je samo još izrečena od samih osoba koje se bore preokrenuti taj trend: feministkinja.

Počnite tipkati ‘feminizam’ i ‘feministkinje’ u Google tražilicu i vidjet ćete uznemirujuće rezultate.

Između ostalo, pronašla se tu  prijetnja smrću  ‘bačena’ na feminističku aktivistkinju Caroline Criado-Perez za uspješno prosvjedovanje za  Jane Austen, odnosno prijetnje silovanjem koje je politička analitičarka Zerlina Maxwell dobila nakon što je  govorila o svom iskustvu o seksualnom zlostavljanju.

Feministkinje su još uvijek suočena s nevjerojatnom količinom nasilja i seksizama, a Google tražilica to samo potvrđuje.

Srećom, postoje i hrabre osobe koje rade na tome da se to promijeni. Unatoč stigme s kojom se suočavaju, muškarci i žene se bore svaki dan pokazati svijet u kojem se feministkinje slave za svoju iskazanu hrabrost, prije nego li im se prijeti zbog njihovih uvjerenja.

U nastavku teksta prikazane su herojke koje nam pokazuju kako svijet treba izgledati. No, feministkinje su suočene s tim da je teško mijenjati status quo. U kvadratiću narančaste boje, istaknuto je što pronalazi Google, odnosno kada shvati tko su te feministkinje i za što se one zapravo bore.

Svatko zaslužuje da živi u svijetu u kojem ga se tretira s poštovanjem, a vjerujući u jednakost ne bi smjeli tome stati na put.