U fokusu

pismo ministrici kulture

Zabrinutost međunarodnog saveza zbog gušenja neprofitnih medija u Hrvatskoj

Zabrinutost međunarodnog saveza zbog gušenja neprofitnih medija u Hrvatskoj

HND/Novinarstvo ne damo/Facebook

Prenosimo priopćenje Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, punopravne članice CMFE-a. CMFE je međunarodni savez koji na europskoj razini predstavlja mreže, nacionalne organizacije, projekte i pojedince aktivne u tzv. trećem medijskom sektoru.  

Predsjednica Europskog foruma medija zajednice (Community Media Forum Europe, CMFE) Judith Purkarthofer uputila je u petak pismo ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojem izražava zabrinutost zbog nedostatne sistemske podrške neprofitnim medijima u Hrvatskoj. Povod njezinom pismu višegodišnje je odgađanje raspisivanja natječaja za raspodjelu preko 30 milijuna kuna osiguranih od Europskog socijalnog fonda za programe neprofitnih medija.

“Pojedini naši članovi uvjerili su nas da je, usprkos pozitivnom razvoju neprofitnih medija u Hrvatskoj, na djelu izraziti nedostatak podrške takvim medijima. Raspodjela sredstava Europskog socijalnog fonda koja su proslijeđena Hrvatskoj u više je navrata odgođena čime je nezavisnim medijskim inicijativama onemogućen pristup tim sredstvima”, rečeno je u pismu.

“Kako različiti dokumenti na europskoj razini priznaju važnost nezavisnih i neprofitnih medija, ljubazno ali odlučno pozivamo Vas da poradite na prepoznavanju neprofitnog medijskog sektora u Hrvatskoj i da mu osigurate dostatnu financijsku podršku”, zatražila je Purkarthofer od ministrice Obuljen Koržinek. “Prošlogodišnjim Preporukama o medijskom pluralizmu i transparentnosti vlasništva nad medijima (2018.) Ministarski odbor Vijeća Europe još je jednom zatražio od država članica da podrže osnivanje i rad manjinskih, regionalnih, lokalnih i neprofitnih medija zajednice, uključujući i omogućavanje financijskih mehanizama radi poticanja njihova razvoja.”

Predsjednica CMFE-a pozvala je hrvatsku ministricu kulture da obrati pažnju na sporni slučaj odugovlačenja s raspodjelom ESF-ovih sredstava. “Bili bismo vrlo sretni da s Vama surađujemo u cilju inkluzivnije i raznovrsnije medijske scene u Hrvatskoj, uključujući javni servis, komercijalne i neprofitne medije”, zaključila je Purkarthofer naznačivši hrvatskoj ministrici kako od nje očekuje odgovor.

Godine 2016. ministar kulture Zlatko Hasanbegović raspustio je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, a HDZ-ova vlada ukinula je program potpore neprofitnim medijima kojim je prethodnih godina upravljalo Ministarstvo kulture, pod nikad dokazanim optužbama za krupne pronevjere i nezakonitosti u postupcima natječaja. Još 2015. godine prethodna je vlada osigurala iz ESF-a preko 4 milijuna eura za rad neprofitnih medija, međutim ta sredstva, uz razne izlike, nikada nisu raspodijeljena. Među nakladnicima neprofitnih medija prisutna je sve veća zabrinutost kako se u pozadini otezanja s raspisivanjem natječaja za ESF-ova sredstva krije politička namjera destruiranja i gušenja neprofitne medijske scene u Hrvatskoj.