U fokusu

Zagreb dox-izdvajamo iz regionalne konkurencije

‘Mi smo 120 najgorih žena u Hrvatskoj i najlakše nas je prikazati kao šljam ovoga društva. No ne zaboravite: mi smo i majke!’ Dokumentarni film ‘Tjeskoba’ pokušava prikazati odnos majka-dijete koji ne počiva na uobičajenim temeljima, zajedničkom životu, fizičkoj blizini i roditeljskoj ljubavi. Protagonistice su zatvorenice kaznionice u Požegi, fizički i emotivno razdvojene od vlastite djece.

Zagreb dox-izdvajamo iz regionalne konkurencije

Znak na Kajinu

Ljiljana Šišmanović, Tihana Kopsa

Ana Magaš je mlada žena koju su osudili na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana u samoobrani. Nakon tri godine provedene u zatvoru predsjednik republike Stjepan Mesić pomilovao je Anu. Kada se vratila u svoj grad Zadar, shvatila je da borba za njezina prava i ‘normalan život’ tek počinje. Ana je svjesna da bi bilo previše očekivati da joj daju da živi sa sinom. Čak i kada bi socijalni radnici nju odredili kao njegovu skrbnicu, sin je ne želi vidjeti. Nakon izlaska iz zatvora za nju počinju nov život, bitka za sina, nalaženje stana, posla, suočavanje sa stvarnošću ‘slobode’ i

03.03. / Srijeda, 20h / Dvorana 1
04.03. / Četvrtak, 12h / Dvorana 2

 

Tjeskoba

Damir Čučić

‘Mi smo 120 najgorih žena u Hrvatskoj i najlakše nas je prikazati kao šljam ovoga društva. No ne zaboravite: mi smo i majke!’

Dokumentarni film ‘Tjeskoba’ pokušava prikazati odnos majka-dijete koji ne počiva na uobičajenim temeljima, zajedničkom životu, fizičkoj blizini i roditeljskoj ljubavi. Protagonistice su zatvorenice kaznionice u Požegi, fizički i emotivno razdvojene od vlastite djece, a privid obiteljskog života nastoje očuvati komunikacijom putem telefona ili pak rijetkim dječjim posjetima. Film prati skupinu odvažnih majki-zatvorenica tijekom nekoliko mjeseci, a osnovu čine njihovi terapijski sastanci i zatvorska svakodnevica.  Filmom ‘Tjeskoba’ kolaju visoko emotivni odnosi koji nastoje dati intimnu sliku neuobičajene dimenzije roditeljske ljubavi.

03.03. / Srijeda, 22h / Dvorana 5

 

Zašto?

Ljubica Janković Lazarić

Priča o djevojci Ani Dragičević koja je pet godina provela u psihijatrijskoj bolnici Lopača kraj Rijeke. Tri od pet godina provela je u bolnici kao punoljetna osoba bez ikakvog zakonskog uporišta - potpuno nelegalno.  Ana Dragičević se danas bori s traumama koje je ostavio boravak u bolnici, ali i traži zadovoljštinu na sudu. 

04.03. / Četvrtak, 20h / Dvorana 4

 

Ostanica

Rajna Radosavljević

Film se bavi životom Stane Cerović sa Šavnika, vjerojatno posljednje žive djevice na Balkanu. Kao direktni potomak čuvenog crnogorskog junaka, vojvode i bana Novice Cerovića (opjevanog i u spjevu Ivana Mažuranića ‘Smrt Smailage Čengića’), imala je posebno tešku ulogu očuvanja čuvene loze kojom se Crna Gora i danas ponosi. Kao najmlađe, peto žensko dijete u obitelji, preuzela je ulogu sina da bi sačuvala prezime.  U narodu je ta pojava poznata kao ‘ostanica’.

05.03. / Petak, 14h / Dvorana 5
06.03. / Subota, 22h / Dvorana 2

 

Kakva si s parama?

Rasim Karalić

Mersiha je vesela, inteligentna, marljiva i ambiciozna djevojka. Pa ipak, sve to, kao ni uredno položeni prijemni ispit, nije bilo dovoljno da ostvari svoju veliku želju i upiše fakultet.

04.03. / Četvrtak, 20h / Dvorana 4

 

Selo bez žena

Srđan Šarenac

Dragan, Zoran i Rodoljub Janković žive u Zabrđu, selu u južnoj Srbiji u kojem nema žena. Ono što je nekad bila snažna seoska zajednica sada je selo od samo sedam stanovnika, uključujući tri brata.  Ako oni ostanu neženje, selo će nestati.  Njihov plan je pronaći žene koje su spremne suočiti se s teškim životnim uvjetima u Zabrđu. Dosad, međutim, nisu imali sreće. U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta. Svi muškarci su otišli na rad u Grčku. Žene u selu žive u iznenađujuće sličnim uvjetima kao i trojica braće u srpskom selu: nema tekuće vode, telefona, ni ramena na koje se može osloniti.  Za Zorana i Dragana Albanija je jedino mjesto gdje mogu pronaći svoje nevjeste.  Rodoljub se tome snažno protivi.  Sva trojica su ratovali protiv Albanaca kada su bili u vojsci. Danas su u prilici pružiti ruku pomirenja ‘neprijatelju’. 

05.03. / Petak, 18h / Dvorana 5
06.03. / Subota, 20h / Dvorana 1

 

Marija hoda tiho

Marko Stanić

Malo je fotografa koji 40 godina tako zdušno bilježe mijene Zagreba kao 80-godišnja Marija Braut. Tom samotničkom, kako kaže, vještičjem pozivu, posvetila se nakon što je napustila obitelj, muža i dvoje djece u 38. godini. Učeći u atelijeru Toše Dabca, brzo je opravdala povjerenje velikog majstora. Uslijedile su brojne izložbe i nagrade. Njezine monografije arhivirane su u muzejima i galerijama diljem svijeta. No tko je zapravo Marija Braut, taj dobri duh usidren u Zagrebu? Dokumentarni film kreće upravo za tim pitanjem i svjedoči o Mariji kao o velikoj emociji, kao životu koji živi svoju umjetnost. Njezina nadasve zanimljiva biografija puna nevjerojatnih likova i događaja, tragedija i uspjeha, uhvaćena je u otvaranju prema kameri. Bez nepotrebnog namještanja i dogovaranja, kamera kao voajerski svjedok bilježi sve, od obične dnevne rutine i socijalnih navika do potpunog i iskrenog prepuštanja sugovorniku. Za gledatelje nevidljiv i nijem, sugovornik je njezina srodna duša, prijatelj, netko komu će Marija odati i prenijeti tu emociju. 

06.03. / Subota, 18h / Dvorana 2

 

Duhan – djevojka

Biljana Garvanlieva

14-godišnja djevojka Mumine živi sa svojom obitelji u planinskom dijelu Makedonije.  Oni su pripadnici turske nacionalne manjine. Mumine obavlja težak posao u polju duhana jer im je to jedini izvor prihoda. Djevojka je odrasla uz rad u polju. Kada nešto sazrije, vrijeme je da se to i proda. Tako i nju prodaju budućem mužu za 3.000 eura. Hoće li uspjeti izbjeći taj ‘zakon prirode’? Ostane li u selu, ima dvije mogućnosti: da se odmah uda ili da ide u školu, a da kasnije ipak bude prodana mužu, ali za veću cijenu. Njezin je san, međutim, otići u Skopje na školovanje. Želi postati učiteljica.

04.03. / Četvrtak, 14h / Dvorana 5
05.03. / Petak, 18h / Dvorana 2

 

Kriva je

Milica Đenić

Marija (24) iz makedonskog gradića Gostivara već je četiri godine ovisnica o drogama. Čista je samo tijekom ljetnih punk-festivala u Hrvatskoj, kamo odlazi svake godine. Ove godine to je mnogo teže jer joj je zabranjen ulazak u Srbiju, a iz Skopja ima samo jedan autobus za Hrvatsku koji ne ide preko Srbije. No taj vozi samo do Dubrovnika. Ondje Marija i Milica, njezina najbolja prijateljica iz Beograda, odlučuju stopirati i usput spavati po plažama. Tako će stići do svog krajnjeg odredišta i vidjeti prijatelje koje poznaju s festivala.

04.03. / Četvrtak, 14h / Dvorana 5
05.03. / Petak, 18h / Dvorana 2