U fokusu

odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života

Zagreb uz “Black Lives Matter”: Stop rasizmu i policijskom nasilju

Zagreb uz “Black Lives Matter”: Stop rasizmu i policijskom nasilju

Povodom današnjeg prosvjeda solidarnosti s prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma izdala je priopćenje koje u nastavku prenosimo u cjelosti:

“Odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost te društva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja te nametanja nadmoći”, poručila je Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma na današnjoj prosvjednoj akciji na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Okupili su se kako bi iskazali solidarnost s pokretom “Black Lives Matter” i antirasističkim prosvjedima u SAD-u koje mnogi već nazivaju najvećim pokretom za ljudska i građanska prava u povijesti. Tijekom akcije su kleknuli na jedno koljeno u tišini u znak solidarnosti s pokretom “Black Lives Matter” i svima čiji su životi ugušeni i ugašeni rasizmom. Izrazili su žaljenje zbog nasilja kojeg gledamo na američkim ulicama te ukazali na činjenicu kako se rasizam ne događa negdje drugdje, već su rasističke politike itekako prisutne kako u Americi tako i u Europi. Svjedoci smo kriminalizacije smeđih i crnih života na našim granicama, nezapamćenog nasilja koje provodi hrvatska policija na granicama i duboko u teritoriju Hrvatske. Sustavni rasizam obilježje je i našeg društva i najviše se očituje u odnosu prema migrantima, Romima, Srbima. “I zato moramo stati bok uz bok našim prijateljima i prijateljicama i ne dopustiti da se u naše ime provodi nasilje nad onima druge boje kože i etniciteta”, zaključila je Inicijativa.

Ovim povodom Inicijativa je objavila i otvoreno pismo koje možete pročitati u nastavku:

Stop rasizmu i policijskom nasilju

U jeku globalnih prosvjeda potaknutih ubojstvom Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca kojega je 25. svibnja ubio policajac u Minneapolisu, Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma osuđuje brutalnost i hladnokrvno oduzimanje crnih života. Solidarno stojimo uz žrtve duboko ukorijenjene rasističke politike u djelovanje policijskih snaga. Također, izražavamo našu sućut Georgeovoj i drugim obiteljima koje tuguju radi gubitka svojih najbližih. U našem izrazu solidarnosti, kao društvo koje je svjedočilo etničkom čišćenju i masovnim ubojstvima civila na Balkanu, iskreno žalimo radi nedavnih događanja. Svakodnevno svjedočimo institucionalnom i policijskom nasilju protiv nebijelih migrantskih tijela koja se označava, maltretira, utapa, muči i ubija. Sve to provodi policija i represivni aparat vođen idejom hijerarhije života temeljenoj na rasi. Institucionalni rasizam i uvjerenje o superiornosti bijelaca nastavljaju zavijati svijet u crno stalnom ilegalizacijom, kriminalizacijom i islamofobijom prema migrantima i ljudima druge boje kože i etniciteta. Također, prepoznajemo prepletenost rasističkog i rodnog nasilja koji nerijetko provodi policija protiv crnih žena i crnih trans osoba koje su izložene policijskom etiketiranju, izopćavanju, prijetnjama i zlostavljanju ili namjernom izostanku policijske zaštite kad im je ona potrebna.

Brutalno ubojstvo Georgea Floyda i oduzimanje mnogih drugih crnih života u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje ne može se svesti na pojedinačni ili slučajni čin. Ova su ubojstva manifestacija dubokog i sustavnog rasizma koji definira američka, europska i ostala društva diljem svijeta. Strahoviti čin oduzimanja stotina i tisuća života, rezultat je kontinuiranog umanjivanja važnosti i kriminalizacije crnog života u medijima, obrazovanju i pravnom sustavu. Smrt Georgea Floyda je, mnogi se slažu, simptom sustavnog anti-crnog rasizma koji svoje korijene vuče iz ropstva, uvjerenja o superiornosti bijelaca, discipliniranja, militarizma, kapitalizma. Nagledali smo se ove nepravde!

George Floyd nije mogao disati. Crne osobe diljem Sjedinjenih Država i Europe ne mogu disati dok su mete sustavnog rasizma i policijskog nasilja. Mi ne možemo disati sve dok se crne živote s takvom lakoćom guši i gasi. Ovom kontinuiranom i bolnom nasilju moramo stati na kraj! Dok stojimo solidarni s crnim i smeđim osobama u ovoj povijesnoj borbi za pravdu, zahtijevamo:

  • trenutačno zaustavljanje svih oblika policijskog nasilja i nametanja moći protiv crnih i smeđih tijela;
  • kazneno gonjenje policajaca koji su počinili zločin ubojstva protiv crnih osoba;
  • prestanak financiranja policijskih službi;
  • kraj financiranju sekuritizacije i militarizacije kao oblika strukturalnog nasilja i institucionalnog rasizma.

Odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost te društva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja i nametanja nadmoći.

#Blacklivesmatter #Defundpolice #AbolishICE #Nooneisillegal #Stopfundingviolence #Decolonizethisplace #Indigenoussovereignty #Loveandrage