U fokusu

Četvrtak, 16.6., u 20 sati, ispred Mimare

Zagreb za Orlando: Sjećanje na žrtve homofobnog i terorističkog napada

Zagreb za Orlando: Sjećanje na žrtve homofobnog i terorističkog napada

“Pokažimo da smo jaki, da se nećemo predati u borbi za dostojanstvo svake osobe, u borbi protiv mržnje i nasilja, u borbi za bolji i ljepši svijet za sve nas”, pišu Dugine obitelji koje su najavile okupljanje u ime sjećanja na žrtve homofonog i terorističkog napada na gej klub u Orlandu u kojemu je poginulo 49, a ranjeno više od 50 osoba u noći sa subote na nedjelju. Više o samom događaju pročitajte ovdje.

“Pokolj u Orlandu podsjetio nas je u kakvom svijetu živimo i kakav svijet moramo graditi. U mislima s obiteljima i prijateljima poginulih, žrtava homofobije u Orlandu, okupit ćemo se u četvrtak 16. lipnja u 20 sati ispred Muzeja Mimara i u tišini i sa svijećama u rukama poslati poruku mira, ljubavi i solidarnosti!”, navode u pozivu svim zainteresiranima iz Duginih obitelji.

Po uzoru na slične organizacije u svijetu, Dugine obitelji okupljaju LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.  Sa radom su počeli 2011. godine, a od tada sve aktivnije djeluju kao dio LGBT zajednice.

Na stravične događaj samo dan nakon što je održana 15. zagrebačka Povorka ponosa  reagirali su jučer iz organizacije Zagreb Pride i Platforme 112.

“Znajte da cijeli svijet osjeća vašu bol. Ovaj homofoban, transfoban i bezuman čin nasilja sve nas je duboko pogodi. Glas LGBTIQ+ osoba za slobodom i pravdom ne može se ušutkati. Mi, hrvatski aktivistice i aktivisti stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu”, poručili su. Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Podsjećamo kako se istoga dana, u četvrtak 16. lipnja od 18 sati održava prosvjed inicijative Hrvatska može bolje s početkom u 18 sati na Markovom trgu. Poruka prosvjeda jasna je i sadržana u samom nazivu – Hrvatska može bolje – bez vas, a više o prosvjedu pročitajte ovdje.