U fokusu

Predstavljanje regionalnih rodnih organizacija, festivala i portala

Zajedno smo jače/i!

Zajedno smo jače/i!

Osim što su na dan 22. studenoga rođene Dora Maar, Picassova ljubavnica i muza hrvatskog porijekla, te zanosna Scarlett Johansson, ovaj datum igra jako bitnu ulogu u ovogodišnjem, netom završenom, šestom Vox Feminae Festivalu u Zagrebu. U četvrtak, 22. studenog 2012., na katu kina Europa, održao se okrugli stol s javnim predstavljanjem regionalnih rodnih organizacija, festivala i portala. Cilj im je osnovati regionalnu i europsku mrežu nezavisnih ženskih inicijativa i kolektiva koji se bave urbanom proaktivnom kulturom. Kažu da će se mreža prvenstveno fokusirati na internetsku platformu koja će povezivati portale i festivale koji se bave djelovanjem i stvaralaštvom žena te rodnom tematikom.

Prve su se predstavile cure iz Sarajeva, aktivistkinje koje kroz umjetničko kulturni angažman mijenjaju sliku žene i koje već sedmu godinu djeluju svojim feminističkim akcijama s naglaskom na otvoreni prostor koji ne isključuje nikoga. Fondacija CURE (CURE) / PitchWise (Bosna i Hercegovina) – feministička nevladina organizacija osnovana 2005. godine s ciljem postizanja rodne  ravnopravnosti širom BiH i regije zalažući se za pozitivne društvene promjene kroz edukacijske , umjetničke, kulturne i istraživačke programe. Kroz afirmativne akcije CURE slavi snagu i moć žena i radi na osnaživanju pojedinaca/inki i zajednica kako bi postale/i agentice/i društvenih promjena u društvu. Fondacija CURE se dugi niz godina bavi afirmacijom i produkcijom kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kroz organizaciju jedinstvenog festivala- PitchWise, koji se fokusira na žensku angažiranu umjetnost uključujući koncepte feminizma, volonterizma i aktivizma. Ovaj ženski/feministički festival okuplja umjetnice/ke i aktivistkinje/e različitih generacija, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regije i svijeta.

{slika}

Zatim smo čuli priču jedine lezbijske grupe u Vojvodini, osnovane 2004. godine,  a tek zadnje dvije godine aktivne  u javnosti. Novosadska lezbejska organizacija (NLO) / Umetnost radi akcije (Srbija) -za cilj ima osnaživanje lezbijki kroz različite radionice te kroz afirmaciju različitih vještina i organizaciju javnih događanja. NLO se bavi potporom, jačanjem, osnaživanjem lezbijske zajednice, jačanjem vidljivosti lezbijske kulture, aktivizma i njihovom integracijom u lokalnu zajednicu, istraživanjem lezbijskih iskustava i stvaranjem arhiva lezbijskih životnih priča, književnosti, umjetnosti, rada i obitelji, kao i osnaživanjem feminističkog pokreta u Vojvodini te stvaranjem sigurnog prostora i privremenog skloništa za lezbijke. NLO je od 2007. godine organizator lezbijskog aktivističkog festivala – Umetnost radi akcije. Festival je produkt njihovog rada, oslikava prethodnu godinu i sve što je obilježilo državu te njih same. Problematiziraju pitanje što je to zapravo lezbijska umjetnost ili što je to ženska umjetnost?

Sandra je došla kao predstavnica hrvatske lezbijske udruge Kontra te je stavila naglasak na razmišljanje o tome zašto uopće postoje lezbijski festivali. Lezbijska grupa Kontra / L-Fest (Hrvatska) – nevladina organizacija koja promovira ljudska prava lezbijki i biseksualnih žena. Osnovana je u ljeto 1997. godine u Zagrebu. Kontra se bavi podržavanjem i osnaživanjem lezbijki i biseksualnih žena u cilju prihvaćanja vlastitog identiteta, radi na postizanju društvene vidljivosti, tj. izlaska iz anonimnosti i izolacije u cilju senzibiliziranja društva i smanjivanja homo/bi/transfobije, zalaže se za prava ostalih seksualnih/rodnih manjina (gay, biseksualne osobe, transrodne osobe, osobe s interseksualnim karakteristikama te queer osobe) i promjene zakona kojima bi se izjednačila prava lezbijki i ostalih seksualnih/rodnih manjina s pravima heteroseksualnih osoba. Od 2010. godine Kontra organizira L-Fest – festival za promicanje lezbijske (ne)kulture kojem je cilj promicanje lezbijske vidljivosti u javnom i medijskom prostoru te poticanje kreativnosti unutar zajednice.

Ako gledamo po starosti festivala, možda jesu najmlađe, ali Ženski prostor / FemiNiš (Srbija) – kao grupa postoji od 1997. godine. Osnovale su je mlade feministkinje i aktivistkinje različitih ženskih grupa koje su prepoznale potrebu da se u Nišu osnažuju i žene iz marginaliziranih društvenih grupa. Uz rad s Romkinjama organizacija je niz godina radila s grupama žena raseljenih s Kosova, kao i sa ženama drugačije seksualne orijentacije. Ženski prostor provodi feminističke i antifašističke edukacije, opismenjavanje i doškolovanje, ekonomsko osnaživanje, lobiranje, zagovaranje i monitoring državnih i međunarodnih mjera usmjerenih na žene i Rome/kinje, jačanje ženskih inicijativa i organizacija, a također radi s medijima i javnošću na ukidanju stereotipa i predrasuda. Ženski prostor je suosnivač FemiNiša – Festivala ženskog aktivizma i umetnosti. Festival se redoviti održava od 2010. godine, a glavne ideje su mu decentralizacija feminizma i dovođenje aktualnih feminističkih sadržaja s centra na periferiju.

Centar za devojke/ FemiNiš (Srbija) – osnovan 1998. godine u Nišu, a od 2002. organizira radionice u srednjim školama na teme prevencija trgovine ženama, prevencija seksualnog nasilja, obiteljsko nasilje, ekonomsko osnaživanje žena, žensko zdravlje i seksualnost, prevencija anoreksije i bulimije, asertivnost, samoobrana. S organizacijom Ženski prostor od 2010. organizira festival FemiNiš.

Zatim je na scenu došla  Hana Grgić i predstavila nas – CESI i Libelu! CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje / Libela.org (Hrvatska) – ženska neprofitna udruga osnovana 1997. godine u Zagrebu kao odgovor na probleme kršenja ljudskih prava, posebice ženskih i manjinskih prava, probleme militarizma, nacionalizma i pada ekonomskog standarda u poslijeratnom periodu. CESI su osnovale aktivistice i članice ženskih i mirovnih inicijativa koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa ženama koje su preživjele traume rata. Među brojnim projektima od 2009. godine CESI vodi projekt Libela – internetski portal o rodu spolu i demokraciji.

One su svjesne krhkosti svih ženskih usvojenih prava, one su beogradski kulturni brend, one su BeFem! BeFem – Feministički kulturni centar / Festival feminističke kulture i akcije (Srbija) – za cilj ima promociju ideja i politika feminizma te animiranje mladih djevojka i žena da se uključe u rad scene i daju doprinos u re/konstrukciji stvarnosti. BeFem festival je nastao kao potvrda kontinuiteta feminističkog djelovanja na ovim prostorima, ali istovremeno otvara nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja s različitom poviješću. Festival je rezultat neformalne inicijative, a razvijao se i rastao kroz suradnju i transfer znanja aktivistkinja i aktivista, teoretičarki i umjetnica iz Švedske, Srbije i regije. BeFem je uspješno organizirao tri feministička festivala u suradnji sa švedskim i regionalnim feministkinjama, kroz koje je uspio privući potpuno novu publiku i uključiti je u rad feminističke scene.

{slika}

Jednu od najboljih suradnji s hrvatskim KSET-om i TPORTAL-om ostvaruje Queer.hr (Hrvatska) – organizacija sa sjedištem u Zagrebu koja ima za cilj propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama. Udruga provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija i politika. Najprepoznatljiviji segment djelovanja udruge jest putem aktivnosti u kulturi. Nakon 10 godina organiziranja Queer Zagreb festivala, Domino je u 2012. započeo projekt Queer Zagreb sezona te nastavlja s programima filmskih projekcija i izdavaštva, izložbi, kao i s prezentacijsko produkcijskim platformom Perforacije te inozemnim suradnjama. Medijsko područje djelovanja udruga ostvaruje putem regionalnog LGBT portala Queer.hr.

Tajana Josimović predstavila je Le Zbor, uz mnoštvo drugih pridjeva to je prvi hrvatski LGBTIQ zbor. Kako se ne bismo zadržale samo na riječima, imale smo priliku poslušati i izvedbu pjesme “Riječke p….” izvedene na HNK daskama, prilikom zatvaranja posljednjeg Queer festivala.

Gabrijela Ivanov, koordinatorica okruglog stola i voditeljica radnih sastanaka svih prethodnih dana, kratko je predstavila portal Vox feminae kojim se podržava i prezentira rad umjetnica, poduzetnica, građanskih inicijativa, nevladinih udruga i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca kao i ostale popratne sadržaje koji se vežu uz ime Vox feminae.  

Upravo zato što smatraju da se u Sloveniji premalo priča o feminizmu i ženskim pravima nastale su ljubljanske Rdeče Zore. Osnovno pitanje kojim se bave i koje propitkuju je “Što je spol i spolna orijentacija? Što je rod i rodna orijentacija?” Festival Rdeče Zore (Slovenija) – pokrenut je 2000. godine u sklopu Autonomnog kulturnog centra Metelkova u Ljubljani s idejom da se propituje položaj žena u kulturi, politici, aktivizmu i svakodnevnom životu. Festival su pokrenule članice organizacija KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokel, tadašnji Ženski Centar i Kasandra. Rdeče Zore se održavaju svake godine oko Međunarodnog dana žena kako bi se među ostalim i redefinirao javni prostor i učinio pristupačnim za kreativno izražavanje i socijaliziranje žena pod njihovim uvjetima: bez hijerarhijske, eksploatacijske i kapitalističke manire.

Bez obzira djeluju li u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili Sloveniji, one su tu, one su prisutne i ono što je najbitnije ONE DJELUJU! Njihova aktivnost se vidi, a njihov glas se čuje, što se potvrdilo i na ovom okruglom stolu gdje su na predstavljanju javno izneseni zaključci s radnih sastanaka koji su se prethodno održali u ponedjeljak i utorak.  Oko zaključka se svi slažu: FEMINIZAM JE ITEKAKO BITAN, POTREBNO JE PRIČATI I OSVJEŠTAVATI. Na okruglom stolu sudjelovali su: beogradski BeFem, slovenske Rdeče Zore, srpski Centar za devojke / FemiNiš, Ženski prostor i Novosadska lezbejska organizacija NLO, Fondacija Cure iz BiH, hrvatski CESI / Libela, Kontra i Domine.

Ne budite lijeni i kliknite na linkove pojedinih udruga i pričajte i samo pričajte.