U fokusu

fizičko nasilje i prijetnje usmjerene supruzi

Započelo suđenje Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje

Započelo suđenje Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje

Screenshot

Gotovo godinu dana nakon podizanja optužnice, na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu počelo je suđenje Alojzu Tomaševiću kojeg se tereti za kazneno djelo obiteljskog nasilja usmjerenog prema supruzi Mari Tomašević.

Podsjećamo, u optužnici podignutoj 3. siječnja 2018.od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, u slučaju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića “okrivljeniku se stavlja na teret da je od listopada 2015. godine do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, u nakani da omalovaži svoju suprugu, učestalo joj govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom istovremeno ju rukama hvatao za vrat i pljuskao čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva.”

Nakon što je slučaj obiteljskog nasilja dospio u javnost, od Tomaševića je zatraženo da podnese ostavku, što je on odbio učiniti. Također, sama Mara Tomašević je o nasilničkom ponašanju svoga supruga “dva puta e-mailom pisala i gospodinu Andreju Plenkoviću, a drugi put sada kad je ponovno izabran za župana. Napisala [je] da osoba koja je obiteljski nasilnik i diže nož na suprugu [te joj prijeti] da će [ju] zadaviti, izbosti, zaklati… ne može vršiti dužnost župana. [Nije] dobila nikakav odgovor.”

Kako prenosi Dnevnik.hr, Tomaševićev odvjetnik Željko Damjanac tražio je isključenje javnosti iz cijele rasprave radi zaštite osobnog života optuženika i članova obitelji koji će svjedočiti. Sudac Slaven Vidmar odbio je prijedlog, uz obrazloženje da ne nalazi razlog za isključenje javnosti za vrijeme cijele rasprave.

Iako će isto značiti da će za vrijeme procesa morati sjediti u neposrednoj blizini svog napadača, Mara Tomašević odlučila se osobno pojaviti na sudu i svjedočiti bez obzira na postojanje opcije koja ju od istog oslobađa.

Mara Tomašević također je izjavila da ne odustaje od kaznenog postupka i traži imovinsko-pravnu naknadu.