U fokusu

Unchained at Last

‘Zaustavimo dječje brakove jednom zauvijek’

‘Zaustavimo dječje brakove jednom zauvijek’

Udana s 19 godina za zlostavljača jer je tako zahtijevala njena ultra ortodoksna židovska obitelj, Fraidy Reiss iz New Yorka obećala je da će nešto promijeniti – i zaustaviti dječje brakove u Americi.

Dok se mnogi/e aktivisti/kinje bore protiv dječjih brakova u područjima poput Afrike i Azije, mnogi nisu svjesni činjenice da su dječji brakovi legalni u svih 50 američkih država. Između 2000. i 2010. godine, oko 170 tisuća djece mlađe od 18 godina udano je u 38 država u kojima su podaci bili dostupni, prenosi Unchained at Last, neprofitna organizacija koju je Reiss pokrenula 2011. godine.

“Ljudi žele vjerovati da smo bolji od drugih država i da se problemi poput nasilja nad ženama, dječjih brakova, prisilnih brakova, rodnog jaza u plaćama i tome sličnog kod nas ne događaju”, rekla je. “Nažalost, to nije slučaj“, dodaje Reiss, koja će svoju kampanju predstaviti ovaj tjedan na konferenciji o osnaživanju žena, trgovanju ljudima i ropstvu u organizaciji Thomson Reuters Foundationa.

Iako je granica od 18 godina inače minimum za stupanje u brak, svaka američka država ima nekoliko pravnih rupa ili iznimki koje omogućuju da se djeca vjenčaju i u mlađoj dobi. Te iznimke variraju od dopuštenja suda, pristanka roditelja ili takozvanog emancipiranog/e maloljetnika/ice koji su oslobođeni od roditeljskog nadzora. Neke države imaju iznimku vojne službe – dopuštajući vojnicima koji odlaze na teren da se vjenčaju – dok druge čine iznimku u slučaju trudnoće, neke od njih bez ikakve minimalne starosti.

“Ako djevojka zatrudni prije dobi u kojoj može dati pristanak, to znači da je silovana“, navodi Reiss. “Svejedno, suci im radije daju odobrenje za udaju umjesto zatvorske kazne muškarcima”, dodaje.

U svijetu je svake godine oko 15 milijuna djevojčica udano prerano, iznosi se u podacima Svjetske banke i organizacije Save the Children, što ih izlaže većem riziku od iskorištavanja, seksualnog nasilja, obiteljskog nasilja i smrti tijekom poroda.

Gotovo 100 milijuna djevojčica živi u zemljama bez zakona koji ih štite od prerane udaje, no svjetski su vođe zacrtali cilj zaustavljanja dječjih brakova do 2020. godine, prema UN-ovom setu globalnih ciljeva.

Reiss kaže kako je nekoliko američkih država dosad promijenilo svoje zakone – poput Virginije, Texasa, New Yorka i Connectituta – no i dalje imaju iznimke. Guverner New Jerseya, Chris Christie, nedavno je odbio potpisati prijedlog zakona kojim bi se zabranili svi dječji brakovi, navodeći da bi zakon trebao imati iznimku za odobrenje brakova u dobi od 16 i 17 godina.

Reiss navodi da je otpor koji doživljava u borbi protiv dječjih brakova “protiv žena”, napominjući da je u većini dječjih brakova slučaj da se odrastao muškarac vjenča s maloljetnom djevojčicom, što pokazuju i podaci istraživanja – 87 posto dječjih brakova u SAD-u uključuju maloljetne djevojke, a 13 posto dječake.

“Da govorim o tome kako se dječake izvlači iz škole, narušava im se zdravlje, uništava prilika za obrazovanje i ekonomsku neovisnost, priča bi bila puno drugačija. Radi se mizoginiji, seksizmu, patrijarhatu i ignorantnosti. Način da se eliminiraju dječji brakovi jest da se uklone sve rupe u zakonu, sve iznimke. Zaustavimo ovo kršenje ljudskih prava jednom zauvijek“, zaključuje Reiss.