U fokusu

otvaraju se i pop-up centri za pomoć

Zbog porasta nasilja nad ženama, Francuska će žrtve smještati u hotele

Zbog porasta nasilja nad ženama, Francuska će žrtve smještati u hotele

Francuska je u ponedjeljak priopćila kako će platiti hotelske sobe za žrtve obiteljskog nasilja i otvoriti pop-up savjetovališta nakon što su brojke pokazale da je broj slučajeva zlostavljanja porastao tijekom prvog tjedna karantene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Ministrica za ravnopravnost spolova Marlene Schiappa rekla je da će se otprilike 20 centara otvoriti u trgovinama diljem zemlje kako bi žene mogle doći po pomoć dok nabavljaju namirnice.

Vlada je također najavila dodatnih milijun eura za organizacije koje se bore protiv nasilja u obitelji kako bi im pomogle da odgovore na povećanu potražnju za uslugama.

Inicijative su pokrenute nakon što je vlada krajem prošlog tjedna rekla da su prijave o zlostavljanju u obitelji policiji skočile za 36% u Parizu i 32% drugdje u Francuskoj nakon što su ograničenja stupila na snagu. Slučajevi su uključivali dva ubojstva.

Francuska je započela karantenu 17. ožujka, a tako će ostati najmanje do 15. travnja. Nitko ne smije napustiti svoj dom osim kako bi kupio/la hranu ili lijekove, posjetio/la liječnika, vježbao/la ili šetao/la kućnog ljubimca.

Aktivisti/kinje navode kako će karantenske mjere dovesti do porasta nasilja i otežati žrtvama da potraže pomoć.

Schiappa, koja je ranije upozoravala na to da će karantena stvoriti “plodno tlo za nasilje”, rekla je da će Francuska platiti do 20.000 noćenja u hotelu kako bi žrtve mogle pobjeći od partnera koji ih zlostavljaju.

Pop-up centri za početak će se otvoriti širom Pariza i u Lilleu na sjeveru Francuske.

“Prioritet je umnožiti kontaktne točke kojima mogu pristupiti žene. Kako je ženama teško izaći, želimo se pobrinuti da sustavi podrške mogu doći do žena “, izjavila je Schiappa za francuski list Le Parisien u nedjelju.

Prvi pop-up centri otvorit će se u trgovačkim centrima u vlasništvu tvrtke za komercijalne nekretnine Unibail-Rodamco-Westfield (URW).

“Hipermarketi su među rijetkim trgovinama koje su i danas otvorene. Mislili smo da bi bilo dobro kada bi se žrtve obiteljskog nasilja ili ljudi koji poznaju žrtvu mogli susresti s udrugama u blizini ovih mjesta “, rekao je glasnogovornik URW-a Pierre Hausswalt za Fondaciju Thomson Reuters.

Francuska je prošlog tjedna uvela zasebnu inicijativu kako bi potaknula žene da prijavljuju partnersko nasilje u ljekarnama.

Potez slijedi sličan postupak u Španjolskoj, gdje žene mogu otići do svojih ljekarni i zatražiti ‘masku-19’ – što je šifra koja će upozoriti ljekarnika/cu da se obrati vlastima.