U fokusu

korupcija u zdavstvu

Zbog profita uništili živote tisuća žena

Zbog profita uništili živote tisuća žena

Shariah Niazi

Velika istraga o korupciji u medicini na području središnje Indije se nastavlja. U indijskoj državi Chhattisgarh, u Raipuru, žene su prevarene u zločinima koji su se odvijali iza vrata medicinskih ustanova. Zahvaljujući neprestanim prevarama zdravstvenog osiguranja, životi žena u Indiji nikada neće biti isti. Zbog manipulacije lokalnim programom socijalne skrbi pod istragom se nalaze klinike, liječnici/e i ostali medicinski djelatnici/ce. No, za što su oni/e zapravo optuženi/e?

Preko 3.500 žena diljem Raipura podvrgnuto je nepotrebnim operacijama nakon kojih je kvaliteta njihova života znatno lošija. Prema ekskluzivnoj anketi Reutersa iz srpnja prošle godine, Indija je trenutno ‘najgore mjesto za biti žena’. Zbog prevare osiguranja pod istragom se nalaze 34 medicinska centra. Naime, procjenjuje se da su oportunistički liječnici i liječnice, kako bi ostvarili osobnu financijsku dobit, nagovorili više od 2.000 žena da se podvrgnu nepotrebnom zahvatu histerektomije kojim im je uklonjena maternica. 

Problem neželjene histerektomije nije zahvatio samo Indiju, on je i stvarnost SAD-a. Svake se godine napravi 750.000 histerektomija te 2.500 žena umire za vrijeme operacije.

“Te žene nisu bolesne. To su zdrave žene koje uđu u bolnicu, ali iz nje ne izlaze”, rekao je ginekolog dr. Herbert Goldfarb iz New Yorka u knjizi No Hysterectomy Option: Your Body–Your Choice.

Kome je još potrebna Hipokratova zakletva?

Kako bi se omogućio svim stanovnicima i stanovnicama Indije pristup zdravstvenoj skrbi neovisno o razini siromaštva, 2008. godine Vlada je lansirala pametne kartice. One omogućuju neposredno plaćanje zdravstvenog osiguranja do 30.000 Rs (555 dolara). Taj se iznos odnosi na cijelu obitelj tijekom jedne godine. Pametne su kartice bez sumnje omogućile Indijcima i Indijkama operacije koje su im spasile živote, no s druge strane omogućile su doktorima i doktoricama mogućnost obavljanja nepotrebnih zahvata i pranja novca. Zahvaljujući podacima koje su uneseni na pametne kartice, one osiguravanju da prava osoba dobije pravi medicinski tretman te ograničavaju dvostruku naplatu iste operacije. Međutim, to ne štiti pacijente i pacijentice od nepotrebnih operacija koje im doktori preporučuju.

Sve žene u obitelji Sahu prošle su postupak histerektomije koji je sada predmet istrage. Ne shvaćajući kakav će utjecaj na njihove živote imati odluka da uklone maternicu, dopustile su doktorima da učine zahvat koji sada smatraju ‘smrtnom pogreškom’. Žene su različite dobi te im je rečeno da je uklanjanje maternice jedini način rješenja problema. Nadani se 2008. godine žalila se na bol u leđima te otišla na pregled doktorici u Raipuru. Nakon obavljenog ultrazvuka, rečeno joj je da ima ozbiljne unutarnje infekcije. Doktorica je rekla da se zaraza proširila na maternicu koju treba otkloniti kako bi joj se spasio život. Ona je najmlađa žena u obitelji i operacija je napravljena kada je imala samo 24 godine.  Kada joj je doktorica rekla za njeno stanje, zabrinula se te nije dovodila u pitanje liječničku preporuku. Sada pati od depresije, frustracije i ne može imati djece. Nadalje, zamoljena je da potpiše ugovor u kojem je navedena cijena postupka. On je iznosio 9.000 RS (180 dolara) čemu su dodani i lijekovi vrijedni 200 dolara. Kako je očajnički željela da je prestane boljeti, potpisala je ugovor. No, ubrzo je shvatila kako ishod operacije nije dobar.

“Od operacije se borim s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Postala sam toliko slaba da mi je teško i stajati”, rekla je Nadani.  

Kesar Sahu, Nadanina šogorica, također  je bila u dvadesetima kada joj je maternica uklonjena. Kesar je otišla liječniku zbog bolova u donjem dijelu trbuha. Dijagnosticirana joj je upala maternice te joj je doktor savjetovao brzi kirurški zahvat. Sve žene Sahu obitelji sada moraju plaćati između 3.000 i 4.000 Rs (80 dolara) mjesečno za lijekove koji su im zbog tog zahvata potrebni. Četrdesetogodišnja Hemin otišla je liječniku zbog bolova u nogama. Nakon pregleda rečeno joj je da ima bolesnu maternicu te će je morati ukloniti. Zbog troškova zahvata i troškova pratećih medicinskih tretmana morala je prodati zemlju svojih predaka.  

Nepoštivanje medicinske etike najviše šteti pacijentu/ici! / Informacije moraju biti dostupne svima

Kako je prevara dosegnula epske razmjere, glavni ministar države Chhattisgarh i ministar zdravlja i socijalne skrbi naredili su detaljnu kaznenu istragu u regiji. Naređeno je da im se dostave papiri o svim zahvatima odstranjivanja maternice u posljednjih 6 mjeseci. Istraga obuhvaća privatne klinike, javne bolnice, ali i domove za njegu. Istraga, koja je još u tijeku, dokazala je da su u okolnim selima Hasda, Manikchauri i Dongitarai liječnici i liječnice bili uključeni u prijevaru. Također, u nju su uključeni i ostali stručni suradnici i suradnice. Ljekarnici i ljekarnice su primali provizije od 92 dolara za pisanje uputnica. Istraga pokazuje kako žene kojima je dijagnosticiran rak maternice nisu bile podvrgnute biopsiji.

“U većini slučajeva biopsija je jedini siguran način kojim se može dokazati da je rak prisutan”, poručuju medicinski stručnjaci američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

U selu Dongitarai u posljednjih pet godina prijavljeno je više od 100 slučajeva medicinske prijevare u kojima je izvršena nepotrebna operacija maternice. Istraga je pokazala da je 15 posto tih operacija provedeno u posljednjih godinu dana. “Do sada smo dobili informaciju da je 145 žena podvrgnuto postupku uklanjanja maternice”, rekla je Shivlal Sahu, voditeljica istrage koja se provodi u Dongitarai. U selu Hasda nevjerojatnih 80 posto žena smatra da su bile uključene u operaciju koja im nije bila potrebna. Unutar ovih sela, ali i cijele države, neprestano pristižu nove informacije i slučajevi u kojima su liječnici i liječnice manipulirali ženama kako bi ostvarili osobnu financijsku korist. Obične rutinske preglede ili menstrualne bolove prikazivali su kao razlog za odstranjivanje maternice.  

“Oni koji su se igrali sa zdravljem žena neće biti pošteđeni. U četvrti  Raipur, čitav tim liječnika nalazi se pod istragom”, rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi države Chhattisgarh.

“Potpuno je pogrešno ukloniti cijeli jajnik ili maternicu kako bi se liječila upala maternice. Takvi problemi mogu se izliječiti s lijekovima”, rekao  je viši kirurg dr. A.R Dalla iz Indijske medicinske udruge.

“Liječnici i liječnice bi trebali reći na temelju čega su zaključili da su ženski organi kancerogeni. Biopsija je trebala biti izvedena prije vađenja maternice kako bi se potvrdilo da je organ stvarno kancerogen”, pojasnio je.

Iako je cijela Indija trenutno pogođena korupcijom u medicinskim klinikama, ljekarnama i drugim medicinskim ustanovama, nije sigurno hoće li federalna Vlada Indije u potpunosti zaustaviti korupciju. Naime, između 2008. i 2012. godine u Indiji nije ukinuta niti jedna liječnička licenca.

“Nije moguće održati se na tržištu ako ne postoji minimalna razina integriteta, poštenja i vladavine prava. Dakle, ako je osiguranje i/ili ugovor s privatnim sektorom novi način kako bi se proširio pristup zdravstvenoj skrbi i kako bi se ona financirala, nužno je da se zagovara poštenje te da su korisnici i korisnice usluga informirani”, istaknula je Svjetska zdravstvena organizacija prije tri godine.

Prevela i prilagodila Iva Zelić