U fokusu

'zdravlje djece je važnije od dogmi'

Zdravim razumom do zdravlja i tolerancije!

Zdravim razumom do zdravlja i tolerancije!

Kako bi pružili i pružile potporu Vladi RH u provođenju zdravstvenog odgoja u školama, na zagrebačkom Cvjetnom trgu sinoć se na Skupu razuma okupilo tristotinjak prosvjednika i prosvjednica.

Organizator skupa je Koordinacija za sekularnu Hrvatsku koja je iskazala nezadovoljstvo uplitanjem Katoličke crkve u obrazovni sustav te naglasila da u sekularnoj državi o javnom školstvu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja i ustavnih vrijednosti. Taj stav podržali su prosvjednici i prosvjednice svojim transparentima: ‘Zdravim razumom do zdravlja’, ‘Isus lijevo, Crkva desno’, ‘Zdravlje djece je važnije od dogmi’ , ‘Je li Crkva zaboravila 10 zapovjedi?’,Isus je bio mirotvorac, a crkva?’ i sl.

Unatoč lošim vremenskim prilikama, značajnom broju okupljenih prosvjednika i prosvjednica obratili u se organizatori skupa kazavši: “Pravo na osobni svjetonazor, na slobodu vjeroispovijesti i odgoj djeteta ograničeno je poštivanjem drugih ljudskih prava i nikako se ne smije zlorabiti da bi se relativizirala i kršila ostala ljudska prava. Isto tako ne smijemo dozvoliti niti diskriminaciju ljudi ili kršenje njihovih reproduktivnih i drugih prava u ime slobode vjeroispovijesti“.

Također,  naglasili su da Crkva i druge udruge koje se protive uvođenju zdravstvenog odgoja manipuliraju roditeljima i javnošću koristeći neistinite i zlonamjerne tvrdnje o Kurikulumu zdravstvenog odgoja u cilju širenja moralne panike. Osudili su manipuliranje javnosti od strane novinarke HRT–a Karoline Vidović Krišto, homofobne istupe Adalberta Rebića i nasilne izjave Valentina Pozaića te su pozvali DORH da podigne optužnicu protiv navedenih osoba.

{slika}

Istovremeno sa “Skupom razuma” na Cvjetnom trgu okupilo se i oko 30 osoba koje su organizirale kontraprosvjed.

U organizaciji Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj oko 150 građana i građanki okupilo se i na splitskom Narodnom trgu (Pjaci) u Splitu u znak podrške zagrebačkim istomišljenicima i istomišljenicama.

“Mi se nismo ovdje okupili ni protiv Katoličke crkve, ni protiv njezinih udruga, ni protiv vjernika. Smatramo kako se i na satovima zdravstvenog odgoja smije izreći službeno mišljenje Katoličke crkve, ali ne kao jedino i isključivo, i ne u ime svih vjernika, jer nemaju svi vjernici isto mišljenje o svemu, ma koliko to biskupi Katoličke crkve govorili i željeli“, poručio je član Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj Marko Milinar.

Sudionici i sudionice Skupa razuma u Splitu nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: “Za zdravstveni odgoj”, “Za znanost, a ne dogmu u školi”, “Za spolnu i rodnu ravnopravnost”, “Upoznaj sebe i svoje tijelo, “Budi svoju, ne crkveni”, “Hrvatska je sekularna država, svećenicima nije mjesto u Saboru. Don Ivane Grubišiću izađi iz Sabora i napusti politiku”, “Mladi socijalisti za sekularni karakter hrvatskog društva”.

Organizatori i organizatorice su priredili i kratkotrajni performans pozvavši nazočne da upale svjetla na svojim mobitelima, što je većina nazočnih i učinila, a organizatori i organizatorice su rekli kako se na taj način ‘donosi svjetlo u Split i Hrvatsku’.

{slika}

Unatoč snijegu, okupio se značajan broj ljudi, te se nadam da će taj broj iz skupa u skup rasti. Ukoliko namjeravate podržavati zdravstveni odgoj iz vlastitih domova, Crkva i kršćanske udruge, koje mu se protive, ozbiljno će zaprijetiti njegovoj provedbi. Ne dopustite da oduzmu vašem djetetu pravo na obrazovanje koje mu/joj je potrebno da bi donosio/la racionalne i odgovorne odluke.

Čitajući medijske natpise i plakate Crkve i kršćanskih udruga, ne mogu reći da sam iznenađena ljudskom nerazumnošću. Ona me jednostavno rastužuje. Mnoge osobe koje se smatraju intelektualcima i intelektualkama žustro se bore protiv zdravstvenog odgoja. Puni su predrasuda o različitome i njima novome. Čega li se toliko boje? Baš poput Crkve, ni oni ne idu u korak s vremenom. Kotač znanosti i borba za ljudska prava učinili su svoje. To se više ne može i ne treba zaustaviti. Ono što je važno i potrebno jest da u skladu s općeljudskim vrijednostima i znanstvenim tvrdnjama djecu se podučava o spolnosti i rodnoj ravnopravnosti.

Pitam vas – do kada će trajati ovo nerazumijevanje i zatvaranje očiju? Napustite udobnu fotelju ispred malih ekrana i pridružite nam se na idućem prosvjedu te pomognite stvoriti državu znanja i tolerancije. Pokažite mi da nisam precijenila inteligenciju stanovnika i stanovnice naše zemlje.